Circl ABN AMRO Pavilion, Amsterdam

Designed by: DoepelStrijkers
For client: ABN AMRO Floor area: 3400.00 M² Year of completion: 2017
Nominated for: Sustainability Award

01 Doepel Strijkers Circl Shifting Space

Shifting space, a possible scenario.

About the project

DoepelStrijkers designed the interior of the ABN AMRO pavilion in Amsterdam based on the principles of the circular and inclusive economy. The spatial concept focuses on flexibility and adaptability and showcases current possibilities for C02 reduction in an interior composed of residual and recycled materials, innovative material applications, and recycled products.

Moving walls and floors with integrated lighting, sound absorption and sometimes greenery enable endless configurations of the space. This allows the interior to be quickly adapted for changing programs. Through clever lifting and sliding technology, the changes in space formats can be made while visitors are present. This novel adaptation of space is user friendly and offers a unique experience.

The interior is designed based on the minimal use of materials, material loss and technical handlings, using the intrinsic qualities of the homogenous materials, with only dry connections to enable disassembly and future reuse. The end users of the building were involved in the process and contributed by donating their old company uniforms for and recycling them into an acoustic textile plaster for the finishing of the walls in the basement.

The pavilion is not only designed with a circular ambition. The integrated plants in the podia are cultivated and maintained by people with a distance to the labour market, thereby creating social value.

What’s unique about it

For Circl, the design firm made a strategy that contributes to a 'circular' and 'inclusive' economy. The design is not only focusing on aesthetic value and user experience, it has a positive social and environmental impact.

The interior can adapt to spatial needs for different functions by shifting walls and floors where you need them. Comfort is offered by making the room bigger or smaller, and efficiency is met through functional and flexible design. Operating the interior is monkey-proof, safe, easy and fast with a push on the button. Visitors do not even have to leave the building when the interior moves to a new setting. With the fast configurations of spatial use, new business models are spatially translated. For example: the object is taken a service and the pavilion can function as a showroom for a vintage furniture supplier.

Aesthetic qualities arise through an analytical process and based on circular design principles. The final image does not simply refer to 1:1 reuse and recycling. A new, more timeless image is made through reuse and recycling. The interior showcases possibilities for sustainable innovations through five different material and object approaches; reuse 1:1, reuse+manufacture, recycle, reusable and object as a service. The project involves end users, thus creating social return and adding social impact through its design.

Doepelstrijkers Circl Diagram

Circular interior diagram, explaining how new business models are spatially translated.

03 Doepelstrijkers Circular Interior2

Shifting space, some scenarios. The elements are made out of secondary aluminium, expanded metal plates (used 1:1 without adjustments) and metisse (recycled jeans) functioning as a sound absorber on the inside of each element.

04 Doepelstrijkers Circular Interior3

Shifting space, some scenarios. Platforms with green can for example be used for seating, a stage or as a pedestal for exhibition.

05 Doepelstrijkers Circular Interior4

Shifting space, some scenarios. Walls can move up and down, some can also extend themselves vertically or horizontally.

06 Doepelstrijkers Circl Shifting Space Peter Tijhuis
© Peter Tijhuis

Shifting space, used for an exhibition.

07 Doepelstrijkers Circl Basement Textile Plaster Walls

Textile plaster on the walls in the basement, made from recycled ABN AMRO business clothing.

08 Doepelstrijkers Circl Basement Art And Safe Deposit

Under the curation of DoepelStrijkers a selection of the ABN AMRO art collection is used in the pavilion. Old bank safe-deposit boxes are now functioning as pantries.

09 Doepelstrijkers Circular Interior 1

Construction the shifting walls and the recycling of the business clothes to creat acoustic panels.

Animation, showing some possible scenarios of the shifting space. From more viewpoints:https://www.youtube.com/watch?v=_CHmOAc-3SMhttps://www.youtube.com/watch?v=sOI8NvJcw3kAnd the concept animation:https://www.youtube.com/watch?v=zEkPDB3Jgwging

Credits:
DoepelStrijkers / Architect

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.