Joy City · Parkside · Herstory Art Zone

Designed by: RoarcRenew
For client: Joy City Group Floor area: 500.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Entertainment Venue of the Year

5 F 沙发休息区 5 F Sofa Resting Area

"Membrane" functions as a good thermal insulation and it is the regulator of indoor microclimate.

About the Project

In practice, the assignment for RoarcRenew is to design a shared living-room under a 10-m high ceiling inside a female-themed shopping mall.

The edge of the original floor is “softened” and the edge facade forms a "welcoming" curve. It provides a place for "seeing" the "butterfly" space. The new elliptical staircase connecting the vertical traffic of 4th and 5th floors provides an important channel and a main visual image for the whole field.

In this "butterfly", we used 44 steel pipe arch rings to curve a series of multiple arches in accordance with the original floor shape, and constructed the original vertical structure of the site -- the clock tower outward central array.

We spent half a year trying to study the necessity of putting the membrane structure into the indoor space, construction, building order, joint connection, lighting coordination, structural load, etc. As a result, we are excited to see that the soft "skin feeling" derived from "membrane" materials forms a special media carrier. This is complemented by our desire to express the "charm of butterflies" of “women”.

"Membrane" functions as a good thermal insulation and it is the regulator of indoor microclimate.

After the design, the art zone is equipped with a gallery, indoor children’s castle, parent-child library, and a small stage and an auditorium, all of which will grant the Joy City a sense of community center and an enjoyable space.

What’s unique about it

The space shaping to an actually limited structure can be challenging but also showcased how powerful a design can be.

There are 2 challenges in structure:
- The interlayer floor slab can only support light-weight structure and furniture.
- The bell tower in the space can not be dismantled.

By using tensile membranes, we could make continuous arches with steel skeletons. With ingenuity, the designer transformed the adverse factor of the space structure to an inspirational space feeling.

We made innovations at macro indoor climate control with the art zone. The tensile membranes act like a climate protection shield that blocks direct sunshine between the curtain wall glass and the interior space. The curvature of the membranes can also serve as a thermal insulation, helping more warm air to stay closer to the ground.

The tensile membranes deliver a skin-like feeling, and the warm and cold color shift is yet another exploration into environmental perception and color psychology.

The project is a female-themed space in a commercial complex, now it works like a living room of the complex for the visitors to rest and enjoy.

The art zone is equipped with a gallery, indoor children’s castle, parent-child library, and a small stage and an auditorium, all of which will grant the Joy City a sense of community center and an enjoyable space,it’s a successful attempt at combining the community life and idle business space.

4 F 展览区 4 F Exhibition Area

A Complex functioning space: an amusement park + a living-room for the shopping mall + a stage for parent-child performance + a library for reading + a galley for exhibition

5 F 阅读区 5 F Reading Area

A Complex functioning space: an amusement park + a living-room for the shopping mall + a stage for parent-child performance + a library for reading + a galley for exhibition

5 F 路演小剧场 5 F The Roadshow Theater

A Complex functioning space: an amusement park + a living-room for the shopping mall + a stage for parent-child performance + a library for reading + a galley for exhibition

5 F 休息儿童玩乐区 5 F Children Play Area

A Complex functioning space: an amusement park + a living-room for the shopping mall + a stage for parent-child performance + a library for reading + a galley for exhibition

5 F 北侧观景吧台 5 F North Viewing Bar

In terms of function, the landing steel structure of curve effectively replaces the wall partition due to different functions, and the soft space language is liberated by "lighting" and “curves".

5 F 北侧吧台休息 5 F North Barresting

The membrane structure of curvature skeleton is our pictographic definition of the term "female".

4 F 入口细节 4 F Entrance Detail

When curves are combined in the three-dimensional space, "soft" tends to be more touching. The “Softness” of the Entrance Stair

中庭立面3 The Atrium Facade3

The new elliptical staircase connecting the vertical traffic of 4th and 5th floors provides an important channel and a main visual image for the whole field.

中庭立面 The Atrium Facade

The edge of the original floor is “softened” and the edge facade forms a "welcoming" curve. It provides a place for "seeing" the "butterfly" space.

Credits:
RoarcRenew

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.