K House

Designed by: AIM ARCHITECTURE & Norm Architects
For client: Private Floor area: 350.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Hotel of the Year

05 Big Lattace Doors Opening Up Spaces
© Jonas Bjerre-Poulsen, Noah Sheldon

big lattice doors opening up spaces

About the Project

The exclusive villa is comprised of two individual buildings that form an L-shape, framing the garden and a central pool area. The east house placed on top of a hilly part of the property, opens up to the sea, and the west house is slightly tucked away, providing a more sheltered feel.
The barn-like structure effortlessly blends into the landscape, enclosing the outdoor common areas while framing the general view towards the sea. The architecture is composed of local materials that create the overall natural look and tactile feel of the house, blending into the nature with large openings and soft transitions.
In the east house there are outdoor living spaces, porches, with switching levels defining thresholds between them. Large sliding doors open key spaces to the garden. Shutters are made of wood to avoid glass surfaces. Whereas the common areas of the west house have a more intimate and enclosed feel. The rooms, too, are withdrawn and private, with minimal interiors and décor, providing space to retreat to when needed.
The generous roofs of the 2 buildings cover these indoor/outdoor spaces from rain and sun, allowing this special feeling of being in nature in a protected and comfortable manner.

What’s unique about it

Working in a tropical environment is not about keeping the nature out but how to work with it. The location of the 2 buildings, the spatial character of each and the material used all embody this choice.
The two individual buildings form an L-shape, framing the lush greenery, central pool area and breathtaking views towards the sea.
The east house on top of the small hill makes use of its setting creating a direct connection to the sea. The west house is slightly set back evoking a more intimate and sheltered experience both enabling them to correspond to the seasons and tropical surroundings in its own unique way.
The architecture blends into the nature with large openings, soft transitions and local materials that create an overall natural look and tactile feel of the house. The use of only wooden or slatted doors instead of glass panes add to the natural simplicity of the project. The rooms are withdrawn and private, minimal interiors, custom made furniture and décor, provide space to retreat to when needed. Nature here can be overwhelming so setting the architecture and materials to its basic needs strike a balance creating a simple but luxurious heaven.

09 Bedroom With Minimal Costummade Furniture
© Jonas Bjerre-Poulsen, Noah Sheldon

bedroom with minimal custom-made furniture

10 West Bathroom Details
© Jonas Bjerre-Poulsen, Noah Sheldon

west bathroom details

07 Lounge Areas
© Jonas Bjerre-Poulsen, Noah Sheldon

lounge areas

08 Opening Up The Bathrooms
© Jonas Bjerre-Poulsen, Noah Sheldon

opening up the bathrooms

06 Inside Outside Spaces
© Jonas Bjerre-Poulsen, Noah Sheldon

inside outside spaces

04 West House Set Back And Opening Up Towards The Garden 4
© Jonas Bjerre-Poulsen, Noah Sheldon

west house set back and opening up towards the garden

03 Open Livingroom Towrds The Sea
© Jonas Bjerre-Poulsen, Noah Sheldon

open living room towards the sea

02 Sheltered Outdoor Areas Raw Lucurious Materials
© Jonas Bjerre-Poulsen, Noah Sheldon

sheltered outdoor areas, raw lucurious materials

01 East Opening Up Towards The Ocean
© Jonas Bjerre-Poulsen, Noah Sheldon

east opening up towards the ocean

Location of project:
Credits:
AIM ARCHITECTURE

AIM ARCHITECTURE

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.