SHUNDE JINYI CINEMA

Designed by: ONE PLUS PARTNERSHIP LIMITED
For client: Guangzhou Jinyi Film & Television Media Co.,Ltd Floor area: 5691.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Entertainment Venue of the Year

02 2019 01 20 One Plus Shunde Jinyi Cinema 0016 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

The choice of the floor materials also resonates with the ceiling by using stone of the same color.

About the Project

The theory of sound wave propagation was developed by the Dutch scientist Christiaan Huygens in 1678, which has impacted the acoustics development in the last century. This cinema design drew inspiration from the refraction of sound waves during transmission. The design concept is carried out consistently throughout the interior and created this unprecedented design. The designers have visualised how sound waves are being transmitted in the air by various design elements. They’ve enriched the design by adding different shapes and angles, so to create more layers of spacing in the space.

At the entrance to the cinema, you can see the array of gold and dark gray sound wave-like zigzag decorations on the ceiling extending towards the corridor. The “V-shape” of the installation on the ceiling imitates the shape of the sound as it refracts. Some of them extend from the ceiling to the ground. After hitting the ground, they quickly reflect back to the ceiling, engaging the audience with the spatial relationship of this refraction.

Walking along the corridor to the auditorium, you will see a row of gift showcasing cabinets on the right side. The look of the cabinets and the shape of the sound waves on the ceiling are in a consistent shape, making it easy to display film-related products and gifts. In the IMAX theater, the designers integrate the ‘sound waves’ concept on the wall and the ceiling with different color combinations.

What’s unique about it

This cinema design drew inspiration from the refraction of sound waves during transmission.The design concept is carried out consistently throughout the interior and created this unprecedented design. The designers have visualised how sound waves are being transmitted in the air by various design elements. They’ve enriched the design by adding different shapes and angles, so to create more layers of spacing.

The concept is being visualized by the array of gold and dark gray sound wave-like zigzag decorations on the ceiling in the lobby, the v-shaped acoustic panels in the auditorium and the v-shape ceiling of the bathroom - these installations still fulfil the practical purpose and turn into mirrors and basins.

Most of the features do not only echo with the theme, but serves as a useful tool for the space as well. For example, the dynamic screens and the static refraction sound wave installations in the lobby combine to create an interactive space and turn into comfortable seats.

04 2019 01 20 One Plus Shunde Jinyi Cinema 0013 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

In the corridor, there are some cabinets on the side and shaped of the sound waves like the ceiling, making it easy to display film-related products and gifts.

01 2019 01 20 One Plus Shunde Jinyi Cinema 0005 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

At the entrance to the cinema, you can see the array of gold and dark gray sound wave-like zigzag decorations on the ceiling extending towards the corridor.

10 2019 01 20 One Plus Shunde Jinyi Cinema 0063 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

This is the auditorium for couples, the color of the seat is matched with the overall color of the cinema. Also, the form of the chair shaped like soundwave.

09 2019 01 20 One Plus Shunde Jinyi Cinema 0030 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

In the auditorium, the ‘sound waves’ concept on the wall and the ceiling with different color combinations. The refraction of the sound wave is being vividly illustrated throughout the space.

08 2019 01 20 One Plus Shunde Jinyi Cinema 0038 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

This is the waiting area where you can see the color of the ceiling is matching the furniture on the ground.

07 2019 01 20 One Plus Shunde Jinyi Cinema 0044 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

Right outside the washroom, we are also using “V-shape” installation on the ceiling, which it shaped like sound wave. We are presenting it in a very dynamic way.

06 2019 01 20 One Plus Shunde Jinyi Cinema 0014 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

This “V-shape” metals are engaging the audience with the spatial relationship of this refraction.

05 2019 01 20 One Plus Shunde Jinyi Cinema 0017 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

The “V-shape” of the installation on the ceiling imitates the shape of the sound as it refracts. Some of them extend from the ceiling to the ground.

03 2019 01 20 One Plus Shunde Jinyi Cinema 0010 V2 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

The combination of shape and color contrast is presented in the space to enhance the overall relationship between the ceiling, floor and wall.

Location of project:
Credits:
ONE PLUS PARTNERSHIP LIMITED

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.