The Interstices

Designed by: Lukstudio
For client: LePur Floor area: 110.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Bar of the Year

Lepur Lukstudio 7
© CreatAR Images

the orderly booth setting at the back room exudes a more solemn atmosphere. Together with the wooden pews and matching tables, a sense of worship fills the small room.

About the Project

Anyone who has been to Beijing would know that Sanlitun is an active area popular for its commercial activities. Waves of retail spaces come and go, and a flow of consumers constantly searching for the next talking points. In response to the hustle and bustle, Lukstudio has created a minimal cafe for the yogurt brand LePur, aiming to provide an alternative spot for the hyper-stimulated crowd to take a break.

The site is on the ground level at the corner of a mid-rise building known as the Nali Patio. Its signature façade consists of a series of white round protrusions. Working with the challenge of unchangeable openings along the street, Lukstudio has envisioned a site-specific concept based on the existing pattern of light and shadow. While the original site is conveyed as a rectangular grey box differentiating from its curvy context, the openings are treated as interstices within the box letting natural light in. The paths of light are further heightened by the use of white surfaces, stratifying the irregular plan into orderly zones. Each interstice serves a different purpose: a window seater, a shop entrance, a grab 'n' go station and two public entrances to the overall building, while the grey zones embody the cafe functions such as a bar, waiting and seating areas.

To convey the idea of purity related to the meaning of the brand name, the shop is manifested in a restrained palette of colors and materials. The boxes are cladded in grey terrazzo from the exterior façade to the interior surfaces, while the interstices are expressed in white terrazzo flooring and painted gypsum ceiling. In cases where the “paths of light” run through a table or hit a wall, the demarcation continues through the objects or extends onto the vertical surface.

What’s unique about it

The cafe is divided into two main sitting areas catering to different visitors. The waitingarea and the group seaters at the front provide a relaxed environment for casual meeting; the orderly booth setting at the back room exudes a more solemn atmosphere and is ideal for self-reflection. Mirrors in pairs are used strategically in both areas, adding a visual dimension to the tight spaces. At the back room where light is deprived, Lukstudio introduces an array of light on the wall to echo the overall spatial concept. With mirror lining the ends of the room, these thin interstices appear to progress into infinity. Together with the wooden pews and matching tables, a sense of worship fills the small room. A screen is incorporated at the mirrored wall where videos or messages could contribute to the ambience.

Lukstudio believes that every site has its potential to be special, even one with a rigid structure, low ceiling and minimal light exposure. By being mindful to the site characteristics and reverting to the fundamental architectural relationship between mass and light, Lukstudio has revealed the integrity of this location and created a memorable spatial identity for the café.

Lepur Lukstudio 1
© CreatAR Images

A rectangular grey box differentiating from its curvy context, the openings are treated as interstices within the box letting natural light in

Lepur Lukstudio 2
© CreatAR Images

The paths of light are further heightened by the use of white surfaces, stratifying the irregular plan into orderly zones

Lepur Lukstudio 3
© CreatAR Images

The dialogue between light and materiality

Lepur Lukstudio 4
© CreatAR Images

In cases where the “paths of light” run through a table or hit a wall, the demarcation continues through the objects or extends onto the vertical surface.

Lepur Lukstudio 5
© CreatAR Images

A window seater at one interstice

Lepur Lukstudio 6
© CreatAR Images

Near the order counter, a waiting area is equipped with cushioned bars along the walls

Lepur Lukstudio 8
© CreatAR Images

At the back room where light is deprived, Lukstudio introduces an array of light on the wall to echo the overall spatial concept. With mirror lining the ends of the room, these thin interstices appear to progress into infinity

Lepur Lukstudio 9
© CreatAR Images

A moment of serenity

Lepur Lukstudio 10
© CreatAR Images

Mirrors in pairs are used strategically in both areas, adding a visual dimension to the tight spaces

Credits:
Shanghai Maichang Construction Project Co., Ltd.

Great Lighting

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.