Maggie’s Oldham, Oldham

Designed by: dRMM
For client: Maggie’s Floor area: 260.00 M² Year of completion: 2017
Awarded: Healthcare Centre of the Year Jury

© Alex de Rijke, Jasmin Sohi, Tony Barwell & Jon Cardwell

About the project

Maggie’s Oldham explicitly addresses the relationship between the built environment and known causes of cancer through careful use of natural, sustainable materials. The clinical environment of traditional medical institutions was deliberately avoided, with the hope of making patients feel more empowered. Nature and daylight are brought into the space through a large tree growing out of hole in the floor, and views of both the ground below and sky above. American tulipwood is used throughout the interior and exterior – whether laminated structure, fitted furniture, or thermally-modified cladding. The prolific use of this versatile material is meant to inspire hope, scale, warmth, and represent nature’s ability to recycle carbon. Poured resin floors and bright yellow doors offset the extensive use of wood. The covered balcony protects patients from the sun, and allows natural light to enter the space. Time also guided the selection of loose furniture, consisting of mid-century classics by Ercolani, Wegner, Nagouchi and Jacobsen.

What’s unique about it

In collaboration with AHEC and ARUP in 2013, dRMM developed cross-laminated hardwood that outperforms existing cross-laminated timber. This is the first time the material is used in a building with the hopes of redefining the norms of hospital architecture. A circular laminated tulipwood table facilitates conversation and symbolises sustainability, humanity, and hospitality. A full-height reversible curtain loop by Petra Blaisse allows the open plan to be cordoned off for privacy. A great deal of advice was taken from Maggie’s and cancer patients to inform the design; the psychological effects of specific spaces and views were considered along with wood door handles in response to the neuropathy of fingers made painful by chemotherapy.

© Alex de Rijke, Jasmin Sohi, Tony Barwell & Jon Cardwell
© Alex de Rijke, Jasmin Sohi, Tony Barwell & Jon Cardwell
© Alex de Rijke, Jasmin Sohi, Tony Barwell & Jon Cardwell
© Alex de Rijke, Jasmin Sohi, Tony Barwell & Jon Cardwell
© Alex de Rijke, Jasmin Sohi, Tony Barwell & Jon Cardwell
© Alex de Rijke, Jasmin Sohi, Tony Barwell & Jon Cardwell
© Alex de Rijke, Jasmin Sohi, Tony Barwell & Jon Cardwell
© Alex de Rijke, Jasmin Sohi, Tony Barwell & Jon Cardwell
© Alex de Rijke, Jasmin Sohi, Tony Barwell & Jon Cardwell
Credits:
dRMM / Architect

Stoller Charitable Trust / Funding

AHEC / Timber Advice

dRMM & Rupert Muldoon / Landscape Design

Inside Outside / Artist (Curtain)

Booth King / Structural Engineer

Robert Lombardelli Partnership / Cost Consultant

F Parkinson / Main Contractor

Atelier Ten / Building Services Engineer

Zublin Timber / Structural Timber Subcontractor

Middle Tenessee Lumber / Tulipwood Supplier

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.