Planar House, São Paolo

Designed by: studio mk27
For client: confidential Floor area: 1000.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: House of the Year

Image 5
© Fernando Guerra

The cross-shaped metallic pillars are an homage to the elegant proportions of Miesian architecture.

About the Project

The green roof mimics the surrounding lawn as well as contributing to the thermal comfort in the house. Structurally, the slab is a rigid platform that is not supported by beams but directly by the pillars, which are distributed modularly in three axes. The cross-shaped metallic pillars are an homage to the elegant proportions of Miesian architecture. Under the roof, there are two programmatic boxes, the first one with the service areas, gym, TV, and playrooms and the second one with the five en-suite bedrooms. The living rooms are located at the extremities and can be completely opened or closed by sliding glass doors transforming the entire house into a terrace. Surrounding the rigid formal distribution, there is a vertical winding wall made of solid bricks arranged in solids and voids.

What’s unique about it

Discreetly inserted in the highest point of the plot and favoring the existing topography, its presence is most strongly felt in the footprint rather than volumetrically. An extensive line in an open landscape.
This type of insertion on the plot demanded care and attention with the design of the rooftop, which is the fifth facade of the building. This was an exercise in composition and selection of equipment to be placed there, such as solar panels and skylights. Paradoxically, the wall made of solid bricks arranged in solids and voids defines the different relationships between the internal and external spaces. The wall, which is usually a symbol of division and isolation, in this project, is at times concave and at others convex, embracing the entrance garden and creating transparencies as well as offering protection from the street. Its brick texture contributes to a cozy atmosphere and creates light filters with kinetic effects as the day passes.

Image 3
© Fernando Guerra

Completely open living room.

Image 1
© Fernando Guerra

The green roof mimics the surrounding lawn.

Image 2
© Fernando Guerra

An extensive line in an open landscape.

Image 4
© Fernando Guerra

Surrounding the rigid formal distribution, there is a vertical winding wall.

Image 6
© Fernando Guerra

Interiors made of low and solid wood furniture .

Image 7
© Fernando Guerra

Living room.

Image 9
© Fernando Guerra

The house at night.

Image 10
© Fernando Guerra

The relation between indoor and outdoor

Plan
© studio mk27

Planar house - plan and section

Location of project:
Credits:
Marcio Kogan

Lair Reis

Diana Radomysler

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.