Amerika Plads - Total, Copenhagen

Designed by: PLH Arkitekter
For client: Jeudan /Maersk Oil (now Total) Floor area: 15600.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: Large Office of the Year

Mærsk Amerika Plads 6 1 Rr
© Rozbeh Zavari

View from the busy street Kalkbrænderihavnsgade.

About the Project

The building and integrated workplace is designed to appeal to all senses, and there is an idea behind every space. It marks its presence with a striking curved corner towards the busy Kalkbrænderihavnsgade, and likewise towards the inner square behind. Creating a welcoming meeting with its urban context where residential, office, retail and hospitality activities blend together. The ground floor, with its five meter high ceilings, projects its functions as a semi-public zone that interacts with life on the square. Multi-purpose meeting and innovation rooms surround the dynamic atrium and connect with the street-life just outside. Two dining restaurants flank the facades towards the intimate Amerika Square and provide outdoor dining and views across to the neighboring buildings.
Despite the rigid district plan and tight inner city site, the building is an oasis of daylight and inspiring vistas through its uninterrupted horizontal windows and glazed roof. The organically shaped atrium and open stair is fully lined with a seamless skin of ash acoustic battens creating a soft and intimate atmosphere that sets the tone for all the shared facilities. The building’s occupants are connected throughout the day as they use the cafés, team lounges, and meeting rooms that line the atrium across all five levels of office space.

What’s unique about it

PLH Arkitekter’s passion to create inspiring spaces that improve the quality of people’s worklife and well-being is evident in both the overall experience of being in the building and the comfort of using each space. From a human perspective, there is as strong sense of place and connectivity, with appealing spatial choices and variations. The environment naturally encourages collaboration, and together with its functional and multi-purpose design is responsive to the users’ diverse business activities. This is what PLH defines as inherently sustainable design, where users and organisations thrive.
Flow, wayfinding, placement of service cores, light, colour and acoustics have been incorporated in all design decisions. Material and furniture choices, and varying room proportions combined with different lighting and sound moods, intuitively create different zones of activity. The "homey", and convivial feeling around the informal cafes and meeting spots, juxtapose the work areas which are calmly zoned behind the cores and, with their cool blue colour palette, have a fresh, soothing vibe for concentrated work. Extra high ceilings around the perimeter draw maximum daylight into the work areas, and amplify the stunning water and city views. The general office lighting is a PLH designed LED fixture which is integrated into the chilled ceiling baffles, creating a calm and uncluttered ceiling plain.

Mærsk Amerika Plads 34 Rr
© Rozbeh Zavari

Facade detail.

20170928 Tb Plh Maersk12
© Tomas Bertelsen

Atrium

20170906 Tb Plh Maersk04
© Tomas Bertelsen

Touch down and collaboration spaces

20170906 Tb Plh Maersk01
© Tomas Bertelsen

Sculptural lounge area

20170906 Tb Plh Maersk02
© Tomas Bertelsen

Atrium

Plh Arkitekter Maersk02 Nikolaj Thaning
© Nikolaj Thaning Rentzmann

Central atrium

20170928 Tb Plh Maersk09 Web
© Tomas Bertelsen

Touch down areas

20170928 Tb Plh Maersk10 Web
© Tomas Bertelsen

Meeting spaces along the atrium

20170928 Tb Plh Maersk18 Web
© Tomas Bertelsen

Atrium

Location of project:
Credits:
PLH Arkitekter A/S

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.