Bendigo Hospital, Bendigo

Designed by: Silver Thomas Hanley in collaboration with Bates Smart
For client: Exemplar Health Floor area: 75000.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: Healthcare Centre of the Year

02 Of 10 Bendigo Hospital Shannon Mc Grath
© Shannon McGrath

The use of timber provides a sense of warmth and helps to increase wellbeing.

About the Project

The new Bendigo Hospital is the largest regional hospital development in Victoria. The $AUD 630 million Victorian Government project delivers world-class healthcare facilities and aims to provide a welcoming, holistic and positive environment that promotes wellbeing.

The concrete façade of the IPU building is broken up into a pattern of large scale brick bonds which allows for the introduction of a highly-crafted pattern of window panels. These windows glisten, mirroring the surrounding landscape and making the building a more inviting facility. Importantly, the window strategy disguises the uniform pattern of individually stacked hospital rooms and creates a more interesting and playful composition.

The hospital is a significant civic building that integrates a holistic framework considering the needs of patients, staff and the community and offering a tranquil and caring environment through the integration of architecture, landscaping, health planning and evidence-based design.

The power of nature in a healing environment has been well studied and is an integral part of the design approach. Landscaped courtyards, green roofs, indigenous gardens, and views towards the landscape characterise the design.

Taking inspiration from the scale and proportion of Bendigo’s heritage buildings, the design introduces a street-scale rhythm of vertical framing elements to the podium. This establishes a more friendly and human scale to the hospital.

What’s unique about it

The hospital is an inclusive environment that incorporates community facilities such as an indigenous garden, childcare centre and 128 serviced apartments. Importantly, the hospital reduces the need for patients to travel to Melbourne and creates an essential asset for the growing regional population.

The power of nature in a healing environment is an integral part of the approach. Landscaped courtyards provide amenity and an extensive green roof provides IPU patients with a green outlook.

The internal street within Bendigo Hospital aims to create a close relationship with nature. The inclusion of native trees enhances the biophilic ethos of the building, while the emphasis on natural daylight helps to create a warm and more comforting ambience.

People are often under incredible stress when visiting hospitals and it is therefore important to create spaces that make people feel more at ease. A bespoke and intricately detailed timber ceiling is the focal point of the main public space. The woven timber pattern filters daylight from the skylights above and provides an ever-changing dappled light effect. This lighting helps to promote a sense of safety under stress and increases the wellbeing of patients.

The public spaces incorporate large-scale artworks which provide vibrant energy. A work by Noel Skrzypczak references the geological story of the local area, while another by Esther Stewart, provides a colourful and joyful point of interest.

04 Of 10 Bendigo Hospital Shannon Mc Grath
© Shannon McGrath

The internal street aims to create a close relationship with the natural environment.

01 Of 10 Bendigo Hospital Shannon Mc Grath
© Shannon McGrath

Clear wayfinding allows visitors to find their way, in what can be a stressful environment.

03 Of 10 Bendigo Hospital Shannon Mc Grath
© Shannon McGrath

A large-scale piece by Esther Stewart helps provide a vibrant energy to the interior.

05 Of 10 Bendigo Hospital Shannon Mc Grath
© Shannon McGrath

The inclusion of native trees within the entrance enhances the biophilic ethos of the building.

07 Of 10 Bendigo Hospital Shannon Mc Grath
© Shannon McGrath

The hospital offers a tranquil environment through evidence-based design.

06 Of 10 Bendigo Hospital Shannon Mc Grath
© Shannon McGrath

A large-scale artwork by Noel Skrzypczak, references the rich geological story of the local area.

08 Of 10 Bendigo Hospital Peter Clarke
© Peter Clarke

The woven pattern of the timber ceiling provides an ever-changing dappled light effect.

09 Of 10 Bendigo Hospital Peter Clarke
© Peter Clarke

Soft timber modules are ‘woven’ together filtering daylight from skylights above.

10 Of 10 Bendigo Hospital Peter Clarke
© Peter Clarke

The building’s façade mirrors the surrounding sky and natural landscape.

Location of project:
Credits:
Silver Thomas Hanley

Bates Smart

Lendlease

Irwinconsult

Norman Disney & Young

Inhabit Group



Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.