Postwar Apartment, Munchen

Designed by: Arnold / Werner Architektengesellschaft
For client: private owner Floor area: 130.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Large Apartment of the Year

1807 031 Fin
© Burko/Jaeger (www.boo-yeah.de)

About the Project

The task was to improve the quality of a dark, narrow duplex apartment, on the top floor of a 50´s postwar resident building, last renovated in the 70’s.
Our endeavor was to create a contemporary living space, as spacious and bright as possible, so we created a concept which implements to connect the two apartment levels and receive different heights of the ceilings.
Aiming to achieve a 6m high airspace up to the roof, we removed the ceiling of the dining room, leaving the ring beam visible.
The rooms centerpiece is the sculptural oak stairway. It is marked as a red-stained wooden layer in front of the highest wall, hiding the steps in the space between.
As requested we connected the kitchen and the dining room by removing a wall.
Further we uncovered the ribbed concrete floor construction on the kitchen ceiling and increased the linear effect by adding black shiny panels. The flashy mirroring effect is visible through all the main rooms. We designed the kitchen as a one-piece furniture, including the window and the step that leads to the balcony. For the surface, we worked with furniture linoleum and Italian Bardiglio marble.
The private room is rather secluded but still offers potential through the room-high double-leaf door to make it bigger.
The bathroom’s surface is an interplay between restrained small black tiles on the floor and big marble plates (Bardiglio) for the shower, the basement of the freestanding bathtub (Laufen) and the countertop for the washbasins.

What’s unique about it

As lifestyle has completely changed in more than half a century, we created a concept to modify the conditions of an apartment in a postwar constructed building, intended to house the homeless population, into modern living requirements.
Our Priority was to turn the dark and narrow apartment rooms into a spacious and bright contemporary living space.
Our general attitude is to achieve transformations, that interact responsible with the original building substance and history.
In reference to the building-decades, we choose materials, surfaces and colors, as smoked oak parquet floor, Linoleum, brass, natural stone, oak wall paneling… attaching importance to high quality finish and thought-out designed details.
We should win, because we merged many difficult requirements to a remarkable designed unity.

1807 042 Fin
© Burko/Jaeger (www.boo-yeah.de)
1807 506 Fin
© Burko/Jaeger (www.boo-yeah.de)
1807 054 Fin
© Burko/Jaeger (www.boo-yeah.de)
1807 058 Fin
© Burko/Jaeger (www.boo-yeah.de)
1807 035 Fin
© Burko/Jaeger (www.boo-yeah.de)
1807 018 Fin
© Burko/Jaeger (www.boo-yeah.de)
1807 016 Fin
© Burko/Jaeger (www.boo-yeah.de)
1807 021 Fin
© Burko/Jaeger (www.boo-yeah.de)
1807 002 Fin
© Burko/Jaeger (www.boo-yeah.de)
Location of project:
Credits:
Sascha Arnold

Fleur Kamenisch

Dominikus Seisenberger

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.