CHANGSHA INSUN CINEMA

Designed by: One Plus Partnership
For client: Hubei Xiang Sheng & Insun Entertainment Co., Ltd. Floor area: 5980.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Entertainment Venue of the Year


Public Score
3.98
4.13 Function
3.80 Innovation
4.00 Creativity
08 One Plus Changsha Insun Cinema 0017 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

When guests enter the arrival hall, they would immediately be drawn to the striking orange cone-shaped seatings with darker tones of comfortable cushions.

About the Project

For decades, film directors have used megaphones to communicate with their cast and crew on sets where it was hard to hear. The acoustic megaphone became an iconic clichéd symbol of a movie director. The designers were inspired by these cone-shaped acoustic horn and have thus developed various functional objects that are placed within the interior to echo with the ‘megaphone’ theme.
The designers would like the guests to concentrate on the organic forms of the space. That’s why not many decorative items are needed - which is a simplistic approach and the designers can shift the budget to create these unique interior forms. The whole space is dominated by mainly greyish colour. Sculptural organic forms are extending from the ceiling towards different parts of the space, as if they have lives of their own. Some rectangular columns are curved around the corners to create comfortable seatings in all directions. The floor and some walls are covered in rectangular tiles. Luminaires are concealed within the construction to provide enough light yet not to interrupt with the minimalistic design space.
Other than the grayish colour, a very eye-catching orange colour is chosen by the designers to decorate the space. The designers got the inspiration from the Orange Isle - an isle in Xiang River in Changsha. During Mao Zedong's early years, he lived in Changsha. He and his friends would swim in the Xiang River. It is also a national AAAAA (5A) level tourist attraction.

What’s unique about it

Film directors have used megaphones to communicate with their cast and crew on sets where it was hard to hear. The megaphone became an iconic clichéd symbol of a movie director. The designers were inspired by these cone-shaped object and have thus developed various functional objects that are placed within the interior to echo with the ‘megaphone’ theme, e.g. seatings at the arrival lobby, light features in the auditorium and washbasins in the washroom. Due to the low budget of this project, the designers thought of using grey paint for the walls and ceiling to achieve this huge artistic effect as if the whole structure is made of stones.

Even the choice of colour has a substantial meaning behind. Other than the grayish colour, an eye-catching orange colour is chosen to decorate the space. The designers got the inspiration from the Orange Isle in Xiang River in Changsha. When guests enter the arrival hall, they would immediately be drawn to the striking orange cone-shaped seatings.

11 One Plus Changsha Insun Cinema 0001 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

The acoustic megaphone became an iconic clichéd symbol of a movie director. The designers were inspired by these cone-shaped acoustic horn and have thus developed various functional objects that are placed within the interior to echo with the ‘megaphone’

09 One Plus Changsha Insun Cinema 0022 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

The designers use sound-absorbing materials to arrange them horizontally on the wall.

07 One Plus Changsha Insun Cinema 0011 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

Some rectangular columns are curved around the corners to create comfortable seatings in all directions.

06 One Plus Changsha Insun Cinema 0007 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

Luminaires are concealed within the construction to provide enough light yet not to interrupt with the minimalistic design space.

05 One Plus Changsha Insun Cinema 0006 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

The floor and some walls are covered in rectangular tiles.

04 One Plus Changsha Insun Cinema 0015 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

Other than the grayish colour, a very eye-catching orange colour is chosen by the designers to decorate the space.

03 One Plus Changsha Insun Cinema 0002 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

Some rectangular columns are curved around the corners to create comfortable seatings in all directions.

02 One Plus Changsha Insun Cinema 0008 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

Sculptural organic forms are extending from the ceiling towards different parts of the space, as if they have lives of their own.

01 One Plus Changsha Insun Cinema 0003 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

The whole space is dominated by mainly greyish colour.

Location of project:
Credits:
One Plus Partnership Limited

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.