Scott House

Designed by: Ben Adams Architects
For client: The Office Group Floor area: 3000.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Co-Working Space of the Year

Ben Adams Architects Tog Scott House 17 ® Nicholas Worley
© Nicholas Worley

Flooring material, plants, and different furniture define the various break out areas, with one of the kitchens at the back

About the Project

Set above the busy concourse of Waterloo Station, TOG’s latest workspace Scott House provides 3000 sqm of office space across three floors. To create a serene and calming environment, Ben Adams Architects worked with TOG to create a Japanese inspired aesthetic, delivered across each of the communal workspaces and meeting rooms.

To instil a sense of peacefulness and tranquillity, a neutral palette of white tinted ash and birch plywood materials was used throughout. In contrast, each meeting room has been given a distinct pop of colour, carried through to the interior furnishings.

Ben Adams Architects has designed a bespoke grid system - influenced by Tatami from Japan, which was implemented throughout Scott House, to divide, frame and highlight focus areas. It is also translated into the tile pattern in the kitchen to larger versions used as flooring. In addition, reeded glass enhances the privacy of the lower level meeting rooms and maximises the flow of light through the space.

The double-height reception and main communal lounge space is also flooded with natural light, augmented by oversized paper lantern pendants and contemporary wall lights which span horizontally, aligning with the wall panelling.

The discovery and restoration of the original two-tone marble stairwell was an integral part of the refurbishment project, influencing the addition of marble accents for the light fixtures and furniture selected.

What’s unique about it

Functionality/Flexibility:
- Conveniently located, Scott House has direct access from the concourse of Waterloo Station, one of London’s busiest and most historic interchanges.
- Calming Japanese inspired aesthetic was delivered across each of the communal workspaces and meeting rooms.

Innovation/Materials/Products/Technology:
- A neutral palette of white tinted ash and birch plywood materials was used throughout and the bespoke inbuilt pieces including the reception desks instil a sense of tranquillity.
- Reeded glass was used to enhance the privacy of the lower level meetings rooms and maximize the flow of light through the space.

Artistic Merit:
- The space features oversized paper lantern pendants and contemporary wall lights which span horizontally, aligning with the wall panelling.
- The original sweeping two-tone marble stairwell has been restored to its former glory and it inspired the marble accents for the light fixtures and furniture selected.

Social Impact:
- TOG is home to one of the most creative, exciting and forward-thinking working communities in the UK. They have set out to reconfigure the modern British workplace to bring it into line with a fast-changing world. Scott House has its own unique identity and its own story, which we like to bring out in the design.
- The space features an excellent range of facilities and vibrant communal areas to foster an open, collaborative working culture.

Ben Adams Architects Tog Scott House 91 ® Nicholas Worley
© Nicholas Worley

Soft furnishing used in the work nook used for undisturbed, private work

Ben Adams Architects Tog Scott House 77 ® Nicholas Worley
© Nicholas Worley

A long communal table with high-chair seating offers a more social setting for work

Ben Adams Architects Tog Scott House 63 ® Nicholas Worley
© Nicholas Worley

Reeded glass has been chosen to provide privacy, but also allow a flow of natural light between the different spaces

Ben Adams Architects Tog Scott House 39 ® Nicholas Worley
© Nicholas Worley

Carefully selected furniture pieces influence the peaceful respite for work with lots of space and natural light

Ben Adams Architects Tog Scott House 20 ® Nicholas Worley
© Nicholas Worley

Medium Meeting Room and Waterloo Station can be seen through the original windows

Ben Adams Architects Tog Scott House 9 ® Nicholas Worley
© Nicholas Worley

Flooring material, plants, and different furniture define the various break out areas, with one of the kitchens at the back

Ben Adams Architects Tog Scott House 72 © Nicholas Worley
© Nicholas Worley

The colours define the different meeting rooms available

Ben Adams Architects Tog Scott House 52 © Nicholas Worley
© Nicholas Worley

Lanterns by &Tradition hang above the kitchen counter with colour injected into the otherwise neutral interior space by vibrant furniture pieces

Ben Adams Architects Tog Scott House 5 © Nicholas Worley
© Nicholas Worley

The two-tone flooring of the marble staircase in the hallway has been restored to its former glory

Location of project:
Credits:
Ben Adams Architects

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.