The Anthem, Washington D.C.

Designed by: Rockwell Group
For client: Hoffman-Madison Waterfront Floor area: 5295.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: Entertainment Venue of the Year

2017 Av81 486
© Albert Vecerka

The Anthem

About the Project

Primarily dedicated to indie and alternative music, The Anthem is operated by I.M.P., the independent concert promotions and production company that owns the 9:30 Club in Washington, D.C. In addition to live music, The Anthem will also be home to conventions, art shows, seminars, banquets and fashion shows. Our goal for this project was to create a compelling and dynamic destination within The Wharf, and D.C. as a whole. The design of The Anthem evokes the industrial character of this historic region and creates an entry presence on the waterfront of the Potomac inspired by its location.

What’s unique about it

Four 60-foot-tall board-formed concrete pylons framing a glass cube-shaped lobby mark the striking entry to The Anthem. The glass façade serves to diminish the boundary between the inside and outside, connecting the building to its natural and built environment. The majestic three-story lobby has a marquee balcony extending beyond the adjacent building façade and overlooking the water’s edge, offering sweeping views up and down The Wharf from this vantage point. Lobby features a chandelier sculpture by Dan Steinhilber called “Untitled Polyrhythm” which was made possible by Sambian. The balcony features a railing comprised of a pixelated water-jet cut metal pattern evoking traditional bunting—signaling an aesthetic that plays on the tough industrial character of the original Southwest waterfront. The marquee’s face announces the theater’s name in bold 3D letters.

Exposed steel structure, end-grain wood and pigmented concrete floors, reclaimed brick feature walls, metal mesh acoustical walls, and weathered steel screen walls compose the interior materials palette of The Anthem—combining to create an authentic space and backdrop for various performance events. A grand wooden stair connects each level of the theater. Overlooking the main floor level and stage are a series of angular seating trays positioned over two balcony levels.

2017 Av81 482
© Albert Vecerka

The Anthem

2017 Av81 500
© Albert Vecerka

The Anthem

2017 Av81 483
© Albert Vecerka

The Anthem

2017 Av81 489
© Albert Vecerka

The Anthem

2017 Av81 459
© Albert Vecerka

The Anthem

2017 Av81 452
© Albert Vecerka

The Anthem

2017 Av81 445
© Albert Vecerka

The Anthem

2017 Av81 437
© Albert Vecerka

The Anthem

2017 Av81 422
© Albert Vecerka

The Anthem

Location of project:
Credits:
Rockwell Group

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.