Alkmaar City Office, Alkmaar

Designed by: Proof of the sum
For client: Municipality of Alkmaar Floor area: 4600.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Governmental Interior of the Year

1011 Alkmaar Interior01 Marcelvanden Burg H
© Marcel van der Burg

One of the two new voids

About the Project

The employees of the municipality were working at four locations. With a radical renovation of the back office, they are now all at the same spot. Proof was commissioned on the basis of her vision ‘the power of magnetism: enhancing knowledge sharing between 600 employees should be put central”.
The basis of the design is on the one hand an analysis of the strengths and challenges of the building. The elongated volume with its narrow construction depth and valuable east-west orientation is a strong starting point. The absence of interaction between the different building layers, the amount of entrances and the curvature of the building require special attention. By creating two large voids, making both facades tangible at every point in the plan and carefully positioning closed program elements, a new attractive starting point is created.
On the other hand, careful attention was paid to the course of a working day of various employees. The largest common denominators are spread over the 3 floors of the back office. Network café, learning center, lockers and meeting facilities are vertically spread throughout the building. By such, every employee unconsciously uses the entire building during a day, increasing exponentially the chance of encounter and synergy. Adjacent, the primary workplaces are provided. In a mix of focus desks, team spaces, touchdown zones, meeting facilities and spaces for agile work, the principles of Activity Based Working have been rolled out.

What’s unique about it

Alkmaar is one of the first municipalities without fixed departments and functional zoning for her offices. They work in ever-changing teams on the basis of competences and skills. Proof of the sum convinced the client to invest in strengthening knowledge sharing in the new office. Proof has the conviction that the physical environment can strongly contribute to the frequency and method of knowledge sharing

The once very closed floors are now completely open. Two new large voids create a three-dimensional backbone for the building. Programming all common functions along this axis forms a neural path. A path which is completely used by all employees unnoticed every day. Adjancent, the more secure working areas are programmed where focus and working in small groups are put central.
The building is equipped with a smart-sensor network. These sensors record both the physical conditions in the building and automatically control the installations. In addition, the sensors return information to the users via smartphone: where is my colleague? Where can I find a free desk? Can I use this meeting room now?

The entire project was largely carried out with local designers, suppliers and contractors. More than three-quarters of services and products have been purchased within a radius of 30 kilometers. Local designers have designed a number of furniture and people with a distance to the labor market now maintain all the plants in the building. With the city!

1011 Alkmaar Interior02 Marcelvanden Burg H
© Marcel van der Burg

Even the lockerroom is designed as meeting place

1011 Alkmaar Interior04 Marcelvanden Burg H
© Marcel van der Burg

Instruction room for the Alkmaar Academy

1011 Alkmaar Interior05 Marcelvanden Burg H
© Marcel van der Burg

Plants climbing over two floors as essential part of the design

1011 Alkmaar Interior07 Marcelvanden Burg H
© Marcel van der Burg

Meeting rooms as floating islands in the floorplan

1011 Alkmaar Interior09 Marcelvanden Burg H
© Marcel van der Burg

Team workspace

1011 Alkmaar Interior12 Roy Pype
© Roy Pype

Layers of material and colour the bring back human scale in large projects

1011 Alkmaar Interior13 Marcelvanden Burg H
© Marcel van der Burg

Different typologies of workspaces

1011 Alkmaar Interior14 Marcelvanden Burg H
© Marcel van der Burg

Looking down the two new voids

1011 Alkmaar Interior Graphics2 Anoukvande Sande
© Anouk van de Sande

Graphic design on the glass walls to bring back identity of the city in the working environment

Location of project:
Credits:
Proof of the sum

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.