Usfin Atelier, Sydney

Designed by: George Livissianis Interior Architecture
For client: Daniel Jianing Liu Floor area: 360.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Single-Brand Store of the Year


Public Score
4.90
4.97 Function
4.84 Innovation
4.89 Creativity
05 Gl Usfin Aj2 I1533
© Tom Ferguson

Cutting pods in use in the salon

About the Project

The intent was to create an ultra modern, minimal & futuristic salon that redefined the traditional salon experience. The brief was to create a flexible space within the 300 square meter warehouse, so that the entire space could be cleared out & used for seminars & collaborations with designers & artists.

We started our process looking for mobility- airplane trolleys, freight container & music cases. We wanted to create hair station ‘pods’ that could be wheeled in, opened up for an appointment & wheeled away again. We also wanted to enhance the difference between the early 1900’s warehouse character & the futuristic vision of aluminium & clear polycarbonate.

We had to consider the different functions- the wash areas, colourist tables, waiting spaces & cutting/styling area & storage space. We planned the space to concealed the wash and storage spaces within a polycarbonate ‘box’ that acts as the back drop to the cutting pods. We also created an oversized entry counter to function as a large working table for classes & a colour mixing lab on wheels.

What’s unique about it

It’s functionally driven - the ability to completely clear out the space, the need to create secluded spaces for client comfort, the intent to feel like a futurist laboratory rather than a typical salon. All of these functional requirements and aesthetic client aspirations have been fundamental to the design of the salon.

& It’s designed around the user experience- an awareness of comfort. Privacy and seclusion have helped shape the design & planning of the studio. From the individual wash cubicles to the scale of the cutting pods that create a sense of personal space- they have all been designed with the user experience in mind.

But its the mobility of the space that makes it special. We worked with case makers to create a customised aluminium clad cutting pod. We detailed the interior of the pod to be minimal & functional- aluminium storage for cutting tools, a full height mirror, soft lighting & power for hair dryers etc. The case plugs in via an umbilical chord like an old telephone chord- plug in, plug out & wheel away. Its a ceremonious experience to arrive to a closed aluminium box and be in awe when the case opens to reveal the cutting station.

Finally the simplicity of materials- clear polycarbonate and aluminium with a white space create an exhilarating feeling when you arrive & is a perfect representation of Daniel & the Usfin Brand.

09 Gl Usfin 0 A8 A0623
© Tom Ferguson

Aluminium plate utensil storage within cutting pods

08 Gl Usfin Aj2 I1471
© Tom Ferguson

Case details, polished piano hinge & integrated door pulls

07 Gl Usfin 0 A8 A0588
© Tom Ferguson

Cutting pod in closed position. Close up case, unplug & wheel away

06 Gl Usfin 0 A8 A0581
© Tom Ferguson

cutting pod with mirrored interior, aluminium storage and umbilical connection

04 Gl Usfin 0 A8 A0364
© Tom Ferguson

Colour lab in foreground for mixing and applying dye, reception counter in background

03 Gl Usfin 0 A8 A0296
© Tom Ferguson

Reception area with product display, colour lab in background

02 Gl Usfin 0 A8 A0261
© Tom Ferguson

Cutting pods, waiting area and reception counter

01 Gl Usfin 0 A8 A0401
© Tom Ferguson

Aluminium clad cutting station 'pods'

00 Gl Usfin 0 A8 A0406
© Tom Ferguson

Gangway to Usfin Atelier within an old paint factory

Location of project:
Credits:
George Livissisanis Interior Architecture

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.