Gear Wheels Factory, Amsterdam

Designed by: ZW6 | Studio Jeroen van Zwetselaar
For client: Private Floor area: 180.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: Small Apartment of the Year

Zw6 Jeroen Van Zwetselaar Binnenhuis Architect Interieur Styling Ontwerp Loft Tandwielen Fabriek 01
© Alexander van Berge

The lighting plan is a warm interplay of round shapes with exciting light rays. The enormous 'parasol lamp' above the living room gives a secure feeling under the enormous height. In addition, tight spots are used that make the kitchen and art stand out.

About the Project

We believe it is important that residents can make optimal use of the given space by creating various atmospheres and functions.

The hull delivery was raw and challenging, and the industrial vibe was very present. It was clear that this could be broken, but breakthroughs must be connected, so the staircase became the connecting factor in the design. The entire wooden volumes give warmth, but also strength through the solid block structure. The powerful form carries a seemingly floating floor that offers a place for intimacy and personality. Dynamic connection between form and person, large and small, high and low, dark and light is therefore a big theme in the design.

The kitchen has its own twist, we use natural stone to give the solid character more strength. The dark color is chosen so that the rest of the room is experienced as even lighter. Contrast strengthens the space in this case. For in the bedroom the stucco wall and further basic materials come back to respect the function of a loft. This way, all the separate spaces form a whole.

All materials we used are cradle to cradle and the installations we placed have guarantee for long-term quality. We have made use of existing elements and materials as much as possible. The stucco is made up of clay and pure natural pigments and minerals, just like the paint. We used vintage old oak, all lighting is obviously led and the building materials are 'fair' and originating from (around) Amsterdam.

What’s unique about it

The existing structure gave us a living space, separate bedroom and bathroom, but we missed a place where you can be alone for a while. This space is about well-being and rest in the vibrant city centre.
In the newly created 'little house' in the loft you can work, make music and withdraw. The openings in the wall provide a subtle connection with its surroundings downstairs. The natural light that enters, creates magical scenes. The added space is small and intimate, in contrast to the ground floor. What fits with his function. A new mezzanine was created, supported by the existing steel structure of the factory.
The staircase is draped around it and runs in the back wall into a bookcase, this cabinet is separate from the new floor allowing an interesting game between above and below.

In terms of material, warm and robust wood has been chosen in combination with tight white and a concrete floor in order not to let the industrial origin disappear.

It was a challenge to keep an open space with the presence of 2 stairs, without being too restless. We found the solution in designing forms that functionally serve as a staircase, but also as a cool object, storage space, kitchen wall and bookcase.

Where you live and what your living environment looks like, is mainly related to a psychological translation of character and personality of the residents to form color and material. In this case, the location may also speak. This is not an everyday house. But a unique place.

Zw6 Jeroen Van Zwetselaar Binnenhuis Architect Interieur Styling Ontwerp Loft Tandwielen Fabriek 17
Zw6 Jeroen Van Zwetselaar Binnenhuis Architect Interieur Styling Ontwerp Loft Tandwielen Fabriek 16
© Alexander van Berge

A lot of light and comfort are central to the bedroom and bathroom. The luxurious materials give the appearance of a hotel, but in addition there is a lot of practical storage space. The unique plastered wall from below repeats itself on the top floor.

Zw6 Jeroen Van Zwetselaar Binnenhuis Architect Interieur Styling Ontwerp Loft Tandwielen Fabriek 09
© Alexander van Berge

The mezzanine is built between the metal shell frame, so that the structure of the building is not interrupted. The wish was to have an enclosed space to be able to isolate, without losing touch with the ground floor. A connection is maintained through windows.

Zw6 Jeroen Van Zwetselaar Binnenhuis Architect Interieur Styling Ontwerp Loft Tandwielen Fabriek 07
© Alexander van Berge
Zw6 Jeroen Van Zwetselaar Binnenhuis Architect Interieur Styling Ontwerp Loft Tandwielen Fabriek 11
© Alexander van Berge

While cooking on a huge cooking island you have an overview on the rest of the room. He has a solid position, that is needed when you are focused on cooking. The bar area can be used from both sides.

Zw6 Jeroen Van Zwetselaar Binnenhuis Architect Interieur Styling Ontwerp Loft Tandwielen Fabriek 15
© Alexander van Berge

Our clients have an extensive collection of art, which of course is also included in the design. A playful gallery wall has been created, partly on a large white wall to make the works even better.

Zw6 Jeroen Van Zwetselaar Binnenhuis Architect Interieur Styling Ontwerp Loft Tandwielen Fabriek 04
© Alexander van Berge

It was a challenge to keep an open space with the presence of 2 stairs, without being too restless. We found the solution in designing forms that functionally serve as a staircase, but also as a cool object, storage space and bookcase.

Zw6 Jeroen Van Zwetselaar Binnenhuis Architect Interieur Styling Ontwerp Loft Tandwielen Fabriek 06
© Alexander van Berge

The fireplace goes in the enormous height what symbolizes the old time. Around it personal memories, artworks and books are draped in cupboards and on the beautiful old stucco wall. The lively wall gets depth through its artwork.

Zw6 Jeroen Van Zwetselaar Binnenhuis Architect Interieur Styling Ontwerp Loft Tandwielen Fabriek 03
© Alexander van Berge

ZW6 | Studio Jeroen van Zwetselaar had the honor to transform this hulled space -in an old Gear Wheels factory in the heart of Amsterdam- into a fantastic loft where is played with light, heights and a huge volume.

Location of project:
Credits:
ZW6 | Studio Jeroen van Zwetselaar

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.