Salvatori Apartment, Milan

Designed by: Elisa Ossino
For client: Salvatori Floor area: 110.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: Large Apartment of the Year

Salvatori Apartment Living 01
© Germano Borrelli

This is the view when you enter the home and it creates a wow moment. The green ceiling of the living room works together with the red of the sofa, whilst the plain white walls here allow the artwork and other pieces to breathe.

About the Project

The Milan apartment of Gabriele Salvatori, the CEO of design brand Salvatori was completely renovated before opening its doors to the public in 2017 in the form of Casa Salvatori: a real home which personifies the design principles of the brand and acts as a type of extension of the Salvatori showroom across the courtyard. Whist primarily a private home, it has also become a space in which to host architects and designers in a more intimate, convivial context.
The classic soul of the 200-year old apartment, with its standout features such as the fireplace and original Terrazzo floors took on a new vibrancy as a result of the modern colour palette in which strong tones in a variety of declinations play off each other and distinctive, contemporary furnishings.
Eschewing conventionality, the exposed beams of the main living spaces were painted in an elegant dark green, each room in a slightly different tone. The dominance of the roof is a counterpoint to the bold geometric forms of the furniture, each piece carefully selected to strike the perfect contrast with the walls in an engrossing dialogue between warm & cool colours. The two bathrooms showcase Salvatori’s signature textures and products, from the basins and shower trays to lighting and accessories.

What’s unique about it

The apartment is your typical inner-city old Milan space, with classic features which we sought to complement in a surprising fashion. Instead of going down the more conventional route of choosing colours, furniture and fittings of a more traditional, classic ilk, we opted for bold, dramatic modernity.
Moreover, as part of that transformation process, we also were able to create a special connection between home and business environments. The apartment is home to Gabriele Salvatori who also just happens to be the CEO of design brand Salvatori with a flagship showroom in the very same courtyard.
By transforming the home of its CEO into a living example of the Salvatori brand and incorporating a number of products into it, we enable consumers, designers and architects to get up close and personal and experience our products in a more intimate context. All this with no compromise to either the interior décor of the apartment or the lifestyle of its inhabitant.

Q1 A4704

Bespoke cupboard in marble complements the traditional flooring

Q1 A4731

Oversize, bespoke wall art creates a talking point without overshadowing its environment

Salvatori Apartment Bathroom2
© Germano Borrelli

The main bathroom is a moody, glamorous set piece in chocolately brown limestone

Salvatori Apartment Bedroom 01
© Germano Borrelli

Bright blue wall colour, vibrant green furnishings, a simple marble floor lamp and the original Terrazzo floor

Q1 A4685

Bold furnishings with their geometric designs and simple shapes work beautifully with the Terrazzo floor whilst glimpses of mustard yellow walls provide points of contrast

Salvatori Apartment Bathroom1 02
© Germano Borrelli

The ensuite shower passes from the bedroom to hallway and uses glass to open up the space whilst allowing a glimpse of blue to brighten the area

Salvatori Apartment Bathroom1 01
© Germano Borrelli

The ensuite bathroom is entirely in natural stone, mixing pared-back white marble with dark brown limestone and allowing a glimpse of virbrant blue

Salvatori Apartment Kitchen 01
© Germano Borrelli

The kitchen is restful with its grey wall tones and soft pink marble of the table. Note , the marquetry of the kitchen unit.

Salvatori Apartment Dining
© Germano Borrelli

The dining room with its vibrant pink roof and bold bluish-green walls complements the tones of the Terrazzo flooring and softens the sharp lines of the furniture

Location of project:
Credits:
Salvatori

Studio Elisa Ossino

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.