Deakin University, Greenwood Park

Designed by: WMK Architecture
For client: Deakin University Floor area: 2300.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: Large Office of the Year

3  Wmk Deakin Community Kitchen
© Rachael Dere Photography

Community Kitchen

About the Project

The Greenwood Park Project is an important step for the University, who are refreshing their focus on the student experience with a revitalised approach to campus life. This means administrative and support services which would normally sit adjacent to teaching and learning spaces are being relocated off campus. This shift has resulted in disparate departments initially isolated, being brought together, and a need to preserve the Deakin brand as it pushes beyond the boundaries of the campus. WMK designed the new Deakin Greenwood Park workspace to support three distinct faculties, with the built environment acting as a conduit for the new community by breaking down barriers and supporting collaboration for the teams who find themselves as new neighbours.

What’s unique about it

The Greenwood Park site boasts a beautiful external outlook, large perimeter windows afford views down towards Bennettswood Reserve and Gardiners Creek. The proximity of this external green space provided the canvas for design experimentation, driving the spatial arrangement and materials selection. The private spaces were pushed inwards against the building’s core and the flexible workpoints were drawn out to the perimeter, allowing full access to natural light and park vistas. Sightlines were drawn through the space to allow democratic access to the green aspects, these in turn were traced to form the pathways and circulation corridors, connecting the neighbourhoods.
The design empowers individual choice within the workspace. New technology is integrated throughout connecting staff and clients internally and externally. Bespoke modular furniture, both movable and flexible, allow spaces to transform depending on the desires of the teams who use them – collaborative project spaces can transition to host social events or corporate seminars.
The design aspirations for Deakin’s new environment were not only aesthetic, but functional, as the workspace had to allow for growth while also facilitate a transition to agile working. Flexible elements that support and encourage both collaboration and focused individual work styles were integral, the aim of the refurbishment was to increase productivity, support wellness and build community for all staff across the three faculties.

8  Wmk Deakin Activated Internal Street
© Rachael Dere Photography

Activated Internal Street

7  Wmk Deakin Kitchen Detail
© Rachael Dere Photography

Kitchen Detail

6  Wmk Deakin Agile Workpoints
© Rachael Dere Photography

Agile Workpoints

5  Wmk Deakin Casual Nook
© Rachael Dere Photography

Casual Nook

4  Wmk Deakin Technology Overlay
© Rachael Dere Photography

Technology Overlay

2  Wmk Deakin Activated Internal Street
© Rachael Dere Photography

Activated Internal Street

10  Wmk Deakin Entrance Hub Detail
© Rachael Dere Photography

Entrance Hub Detail

9  Wmk Deakin Community Collaboration
© Rachael Dere Photography

Community Collaboration

1  Wmk Deakin Entrance Hub
© Rachael Dere Photography

Entrance Hub

Location of project:
Credits:
WMK Architecture

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.