The First Inclusive School in Tel Aviv

Designed by: Sarit Shani Hay - Interior Concept and Furniture Design
For client: Tel Aviv Municipality & Inclue Foundation Floor area: 2000.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Learning Space of the Year

10 Craft Rooms For Small Group Study
© Roni Cnaani Photography

Craft rooms for small group study.

About the Project

Bikurim Elementary (2000sqm) supports the integration of students with disabilities into regular classrooms, with the understanding that each child is unique. 25% of students have physical disabilities, or are on the autistic spectrum. The design strategy was to create an environment that encourages collaboration while celebrating the diversity of students. We divided the space to include different classes and treatments, such as physical therapy, yoga/meditation, and individual study. Each room is walled with glass to support the inclusive philosophy. Special attention was given to the public spaces between the classrooms, which were designed to encourage study through play. The concept of a group circle was used to create a circular seating bench split into two halves, allowing for different seating arrangements wherever possible for any child wanting to join in, for example, a child in a wheelchair. Additionally, a puzzle shape motif is repeated throughout the design reflecting the uniqueness of each child and how when all are brought together, create a whole. Custom-made flexible furniture is situated alongside intimate soft nooks in each classroom. Calm colors and wooden materials were used to avoid emotional overload. The design process evolved through conversations with pedagogues that specialize in inclusive learning.

What’s unique about it

My studio was humbled to introduce this design model to Tel Aviv, especially one that had not yet been explored in depth. The challenge in developing the design strategy was to translate the accessibility, equality and flexibility of universal design into a physical environment that would support and encourage pluralistic learning. This project with its unique design creates a learning environment that strongly enhances the achievements and overall feeling of belonging amongst the students. The space becomes a vital and productive tool that encourages the child's natural playful approach while learning and enjoying, no matter his/her mental or physical abilities. Many of the custom-made objects were specifically designed as learning tools, encouraging their creative thought. We believe that this unique project raises awareness and serves as an example for other municipalities to implement into their own school systems. It is my studio's mission that the 21st century educational environment will continue to embrace and implement inclusive learning so that all children grow up being equal partners in society.

1 V5 A9230
© Roni Cnaani Photography

Public area designated for life-skill stations

8 Playful Abacus For Learning Braille And Sign Language  Letters And Shapes Are Engraved On All Sides
© Roni Cnaani Photography

Playful abacus for learning Braille and Sign Language. Letters and shapes are engraved on all sides.

7 1 Wooden Puzzle Panels In Main Corridor
© Roni Cnaani Photography

Wooden puzzle panels in main corridor

6 Classrooms Are Divided By Glass Supporting The Inclusive Philosophy
© Roni Cnaani Photography

Classrooms are divided by glass, supporting the inclusive philosophy.

5  Space In The Main Entrance Underneath The Stairs Designed For Playful Activities
© Roni Cnaani Photography

Space in the main entrance underneath the stairs designed for playful activities.

4 1 An Amphatheater For Gathering In The Main Lobby
© Roni Cnaani Photography

Assembly space in the main lobby

3 1 Public Area Between The Classrooms Devoted To Fun Inclusive Learning While Using Modular Seating
© Roni Cnaani Photography

Public area between the classrooms devoted to fun, inclusive learning while using modular seating.

2 In Each Classroom There Is A Closet Dedicated For Storage And Integrated Soft Seating Nooks
© Roni Cnaani Photography

In each classroom there is a closet dedicated for storage and integrated soft seating nooks.

1 Yoga Meditation Room
© Roni Cnaani Photography

Yoga/Meditation Room

Location of project:
Credits:
Sarit Shani Hay Design Studio

L2 Tsionov Vitkon Architects

Inclue Foundation

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.