BPD Burgerweeshuis, Amsterdam

Designed by: Ex Interiors (interior), Wessel de Jonge Architecten (renovation)
For client: BPD Ontwikkeling BV Floor area: 5000.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Large Office of the Year

Burgerweeshuis Ex Interiors 08
© Roos Aldershoff

BPD Burgerweeshuis Amsterdam

About the Project

Real estate developer BPD recently occupied the former orphanage in Amsterdam, originally designed by Aldo van Eyck. The nationally listed building was renovated, Ex Interiors designed the interior.
Burgerweeshuis was designed as a small town; pavilions and patios are grouped around an inner street.The iconic building is characterized by playful contrasts: small things are always part of a larger whole, boundaries fade between inside and outside, the transition from open to closed is phased. In line with this original design, the inner street is decorated as a meeting place for employees, and work spaces and meeting rooms are situated in the pavilions. An environment has been created, in which the building can fulfil the working and formal meeting needs in an efficient and pleasant way.
To transform the building into a comfortable working place, the interior was regarded as a newly added layer. The sleek and simple design integrates seamlessly with the strict rhythms, spatial planning and the dimensioning of the existing architecture, allowing for a natural unity. All new additions, in terms of size and material use have been harmonised with each other and with the existing building, so that these are simultaneously recognisable as a family of new additions and yet tie into the existing architecture in an obvious manner.
By going back to the essence, we were able to harness the power and unity of Burgerweeshuis and also to give the building a contemporary elaboration.

What’s unique about it

With its distinct architecture and compelling layout, the building posed some challenges. Wessel de Jonge Architects chose to eliminate recent additions which obstructed the perception of the building, revealing the original character. Original elements such as the rough brickwork and natural stone floor, the concrete architraves and skylights have been preserved, forming the basis for the design.

To transform the building into a comfortable working place, the interior was regarded as a new recognizable added layer. The sleek and simple design integrates seamlessly with the strict rhythms, spatial planning and the dimensioning of the existing architecture, allowing for a natural unity.
Concrete grey carpet tiles in the pavilions provide the right amount of acoustics and tie in with the visible concrete structure of the building. The color strengthens the original architecture. New partitioning walls are detailed as minimal as possible. Colourful panels have been applied to the walls which further differentiate the areas. They bring an additional contribution to the acoustics and provide a contemporary interpretation of the use of colour by Van Eyck.
The top design layer is the BDP Art Collection. A careful selection of the works causes a special interplay with the architecture. The art has been matched up to the use of colour in each room.
All new additions, in terms of size and material use have been harmonised with each other and with the existing architecture.

Burgerweeshuis Ex Interiors 07
© Roos Aldershoff

BPD Burgerweeshuis Amsterdam

Burgerweeshuis Ex Interiors 06
© Roos Aldershoff

BPD Burgerweeshuis Amsterdam

Burgerweeshuis Ex Interiors 05
© Alexander van Berge

BPD Burgerweeshuis Amsterdam

Burgerweeshuis Ex Interiors 04
© Alexander van Berge

BPD Burgerweeshuis Amsterdam

Burgerweeshuis Ex Interiors 03
© Roos Aldershoff

BPD Burgerweeshuis Amsterdam

Burgerweeshuis Ex Interiors 02
© Roos Aldershoff

BPD Burgerweeshuis Amsterdam

Burgerweeshuis Ex Interiors 01
© Roos Aldershoff

BPD Burgerweeshuis Amsterdam

Location of project:
Credits:
Ex Interiors BV

Wessel de Jonge Architecten

BPD Ontwikkeling BV

Maarten Bosch BDGM


Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.