The Wine Ayutthaya, Ayutthaya

Designed by: Boonserm Premthada
For client: The Wine Ayutthaya Floor area: 215.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: Bar of the Year


Public Score
4.67
4.71 Function
4.63 Innovation
4.68 Creativity
Image 11
© Spaceshift Studio

"Wine drinkers can enjoy another depth of experience through the sense of smell mixture between plywood and wine.The waffle walls can be a light filter that helps cool down the interior atmosphere."

About the Project

I designed this building with an intention to present visitors with a new experience and, at the same time, remind them that they are in a city with a long history. From this intention, I came up with the a concept simultaneously living in two periods or “Ancient and Modern time."This leads to the creation of five oval spiral staircases, which give both vertical and horizontal dimensions to the space, creating different views. There is an area for visitors, while climbing the stairs, to walk and pause for others to go first. These staircases are in fact very lengthy, but we managed to put them inside this small box of building.
The spiral staircases aid the circulation and the structure by strengthening pillars, and even function as a sculpture. When the visitors see the stairs, they feel an urge to walk on each and every one of them.
A bar counter, tables and chairs are designed to blend in with the structure of the building. We consider pieces of furniture a part of the whole architecture.
The Wine Ayutthaya is in the middle between an interior architecture and a landscape architecture in an indiscriminate and timeless continuum.

What’s unique about it

"We overcame conceptual limitations and face challenges in both material and scale in order to create an all-embracing architecture is the purpose of the wine ayutthaya, a work of art to revive the spirit of this once majestic ancient city."

Img 4516 Pano 2S
© Spaceshift Studio

"At night inside the building,there is dimness from small light bulbs,which were inspired by the candles used by the villagers in the neighborhood.The dimness makes everyone inside the building look prettier."

Image 07
© Spaceshift Studio

"PVC sheets serve as a substitute for clear glass panes, allowing users to see the connection between the interior and the landscape outside as if they were one unified space, and to experience a diversion from glass buildings."

Image 20
© Spaceshift Studio

"Regarding the frame of the building, we used a waffle structure made of plywoods from rubber wood to make it convenient to reassemble, remove, and repair any parts if damaged because Ayutthaya is flooded every year."

Image 04
© Spaceshift Studio

"4 platforms,each with its own height that serves as a vantage point for visitors to absorb the beautiful view of the river from different angles."

Image 09
© Spaceshift Studio

"The entire structure build from plywood and steel by local craftsman."

Image 17
© Spaceshift Studio

"Unfamiliar new space arousing visitors the sense of abstract."

Image 12
© Spaceshift Studio

"The Wine Ayutthaya, a work of art to revive the spirit of this once majestic ancient city."

Plan 1 1

Plan

Section A

Section

Location of project:
Credits:
Bangkok Project Studio

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.