Pre-Fab Learning Landscape, New York City

Designed by: Louise Braverman Architect
For client: Staten Island Community Charter School Floor area: 534.19 M² Year of completion: 2016
Awarded: Social Award Society

Pre Fab Learning Landscape 1
© Naho Kubota

Overall view of Pre-Fab Learning Landscape from the mezzanine above.

About the Project

Less invasive than typical construction, the Pre-Fab Learning Landscape is a prototypical solution for many diverse urban schools that struggle to keep their doors open while they search for more permanent educational space. It is an adaptable environment, suiting variable learning styles and programmatic needs.

The brightly coloured metal-paneled 'classroom buildings', in their most basic iteration, serve as three traditional teaching spaces, each accommodating approximately 25 students and two teachers. The area between the classrooms and perimeter gymnasium walls, visible from space enlarging classroom windows, creates a place for small group learning.

By opening a series of large-scale whiteboard-clad sliding doors, this interstitial space can easily transform into a flexible location for a variety of sizable learning situations from dance performances to community meetings. Factory built, classrooms are made of metal framing clad in two-sided infill panels, bright coloured metal on the exterior and gypsum board on the interior.

Equipped with switch boxes, outlets and a factory-wired raceway, the framing system supports a metal ceiling grid, topped with a metal roof above and LED light-gypsum tile-dropped ceiling below. The double layered ceiling creates ample acoustical privacy throughout. Connections to base building mechanical, electrical and fire-protection systems run in the zone between the classroom metal roofs and the gymnasium ceiling.

What’s unique about it

Since there was no additional square footage available for typical classrooms, the challenge for this New York City Community Charter School was to create a hybrid design that would provide quality spaces for learning that were flexible, removable, cost-effective, acoustically quiet and aesthetically delightful.

Finding a pre-fabricated, cost-effective remedy for this recurring situation created an opportunity to explore what it would take to design a sustainable model for extending the lifespan of urban schools. The final resolution entailed relocating athletics to the school exterior and re-purposing the school gymnasium into a Pre-Fab Learning Landscape.

The Pre-Fab Learning Landscape is an ideal sustainable strategy for it can be re-configured, removed, re-purposed, relocated and recycled. Moreover energy savings from factory installed insulated walls, LED lighting, quick build time, minimum waste and improved air quality during construction make it the ultimate sustainable solution for schools in need of jumpstarting flexible, cost-effective learning environments.

As the design firm explores design options that sit within the crevices of traditional construction, incremental design solutions that serve the immediate needs of the educational community can be found. The Pre-Fab Learning Landscape clearly falls into this category for it creates an affordable, sustainable, visually compelling, flexible learning environment that can function on a temporary or permanent basis.

Pre Fab Learning Landscape 2
© Naho Kubota

Overall view of the Pre-Fab Learning Landscape from entry to Gymnasium.

Pre Fab Learning Landscape 3
© Naho Kubota

View of classroom.

Pre Fab Learning Landscape 4
© Naho Kubota

View of classroom with children.

Pre Fab Learning Landscape 5
© Naho Kubota

View of flexible learning space.

Pre Fab Learning Landscape 6
© Naho Kubota

View of classroom with large scale sliding operable doors.

Pre Fab Learning Landscape 7
© Naho Kubota

View of corner of flexible learning space.

Pre Fab Learning Landscape 8
© Naho Kubota

View of Pre-Fab wall.

Pre Fab Learning Landscape 9
© Naho Kubota

View of Pre-Fab Learning Landscape within context of the gym.

Pre Fab Learning Landscape 9
© Naho Kubota

View through flexible learning space.

Location of project:
Credits:
Louise Braverman Architect

Becker Engineering

Calvanico Associates A &E

United Partitions Systems

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.