SPA 1899

Designed by: Design studio U.LAB
For client: Korea Ginseng Corp Floor area: 377.65 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Health Club of the Year

Spa1899 Main Shot
© Yong-Joon Choi

The ‘Remind zone’ is the space where the spa program begins and ends. It is a space that introduces programs and products to customers, and consults about skin-care methods. The space was constructed by using `the joinery technique’ with metal and wood.

About the Project

We proposed the spirit of ‘法古創新(Beop go chang shin)’ as a key aesthetic of the brand ‘Donginbi’, which aims to maintain the history of traditional red ginseng and create modern beauty. ‘法古創新(Beop go chang shin)’ is the Korean spirit that means “Create the new while do not contradict the spirit of the classics.” In accordance with the spirit of the brand, the space was designed based on the value of traditional Korean-style houses. We tried to reinterpret the aesthetics of traditional Korean-style houses from a contemporary view point through our project. We decided to borrow the architectural elements of traditional Korean-style houses. The space was designed by using the Korean traditional wood joinery techniques and the method of borrowing landscape into the space. The most important element is the wood joinery techniques which were made by traditional Korean carpenters. The wood joinery is the combination of architectural components. The traditional wood joinery is invisible technique, but it forms structures by itself. We tried to make symbol and spatial value of ‘DONGINBI’ by reinterpreting the traditional wood joinery techniques into contemporary view point. The wood joinery technique in traditional Korean-style houses is combination of wood. However rather combining wood, by combining disparate materials such as metal, stone, we expressed contemporary images.

What’s unique about it

SPA1899 is a spa salon made by ‘DONGINBI COSMETIC` that pursues the value of the beauty of Korean traditional red ginseng. We focused on the core value of the brand and the space was designed to make customers to fully concentrate on the spa experience, by removing unnecessary environmental elements. The core of this design is that it is reinterpreted contemporary based on tradition. This is matched with the core value of the brand. And it makes us to think about new direction that should be tried, in design to keep and develop tradition. We tried to avoid the one-dimensional use of patterns and materials of traditional Korean-style houses. We concentrated on extracting the structural elements of traditional Korean-style houses which could be applied to our project and reinterpreting the elements to be matched with the cosmetic brand. `The traditional joinery techniques in Korea` is a key element of the design. While the conventional method of joinery technique is combinations of wood, we created contemporary images by combining disparate materials such as stone, metal and acrylic. In addition, for making symbolic image of the brand, the gradation-colored metal is used as symbolic image of the Korean traditional red ginseng which is a core asset of the brand, reminding brand `DONGINBI` to customer, naturally in the space.

Spa1899 Gif
© Yong-Joon Choi

The Furniture was designed to maintain a consistent concept by combining disparate materials. The information desk and the column at the entrance were built by combining stone and wood. `The joinery` links the whole structure from the information desk to

004 Counter Detail 96 A4459
© Yong-Joon Choi

The information desk and lighting that was reinterpreted by `the traditional joinery techniques`.

016 Footspa 96 A4289
© Yong-Joon Choi

Display table built by using `the joinery technique` with metal and wood.

019 Room 96 A3909
© Yong-Joon Choi

The ‘therapy room’ was designed to let the customers be immersed in the therapy process by removing unnecessary elements. Ceiling light was minimized, and unnecessary environmental factors were removed. By joining a mirror, a shelf wall and a table top,

020 Detail 96 A4505로고지움
© Yong-Joon Choi

The joinery structure of the `Remind zone`.

008 Corridor 96 A3999
© Yong-Joon Choi

In contrast to the traditional method of `the joinery technique’ which is a combination of wood and wood, combinations of metal and wood were used in `SPA 1899`. In addition, indirect lighting was inserted horizontally to emphasize the color of metal. The

018 96 A4268
© Yong-Joon Choi

The three wall sides of the ‘Foot spa’ zone was constructed by `the joinery technique’ using stone and wood. Customers divided by the walls will see each other like silhouettes. The ‘Foot spa’ was designed functionally and it also focused on the value of

011 Remind 96 A4020 1
© Yong-Joon Choi

The ‘Remind zone’, which is presented to customers from both the inside and the outside of the area, is a neutral space. Therefore, it should be a separate space, and should partially give a sense of openness. Through the traditional wood joinery techniqu

Spa 동선

The circulation of ‘SPA1899’ is organized in accordance to the program. A part of the ‘Remind zone’ is shown slightly at the entrance, inducing the customer’s flow. The ‘Remind zone’ is a space where the program starts and ends, serving as the central poi

The joinery structure.

Location of project:
Credits:
Design studio U.LAB

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.