Atic Aribau

Designed by: Raúl Sánchez Architects
For client: Judith & Adriá Floor area: 110.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Large Apartment of the Year

Aticaribau 21
© David Zarzoso

The wash basin, with closet concealed beneath the mirrors. Everything in the bathroom is a combination of black, copper and pink.

About the Project

The project encompasses the reform of a 110sqm apartment with façade to one of the characteristic chamfers of Barcelona. The new inhabitants, a couple of local creatives, had some requirements that the existing state did not meet, so all the interior partitions were demolished, but respecting the system of structural bays of load bearing walls parallel to facade, something very characteristic of these blocks.
The project proposes a long front of oak wood, perpendicular to the façade, which houses the bedroom, the dressing room and the studio, as well as generous closets. This front serves as the interior façade, and three functional blocks are projected on it transversely. The outermost is the block of living areas which takes advantage of all the development of the façade of the chamfer revealing its entire length. Likewise, the wooden partition does not touch the façade, as it is interrupted giving way to large pivoting doors of lacquered wood with vertical strips of brass, without frames, so that the entire facade can be understood in an uninterrupted way.
A block of bathrooms, storage and pantry is located on the other side of the existing structural wall. The main bathroom is designed as two spaces: a first one with a glazed front, where the bathtub, washbasin, and boudoir are located; and a second more private area with two cabins for wc and shower
At the inner end of the apartment there is a third block with the guest bathroom and the room for the couple's cats

What’s unique about it

The proposal is quite functional, establishing one working area located at the left of the entrance, housing the studio and a guest bathroom, and the domestic rooms located at the right side. As the apartment is for a couple and their two cats, there was no a high privacy requirement. Big spaces fill the apartment, the sensation of spaciousness is constant: long views are allowed, allowing to understand the entire lenght of the apartment.
The textures, materials and colors are dominated by the oak wood, contrasting with a more serene palette of grays of concrete, microcement, or mass coloured wooden boards. The flooring that remains behind the wooden front is a wooden one, also of oak, but of a lighter tone, these rooms being more domestic; while the rest of the interior flooring is made of continuous grey micro-mortar, shifting to pink in the master bathroom.
Granites, door handles and faucets made of brushed copper, pivoting wooden doors with brass inlays, glass with different textures ... add greater material richness in the form of subtle notes, also indicating the joints and transitions between materials
As a carpet, or interior path, hydraulic hexagonal tiles recovered from the former flooring are arranged, covering the entire length of the chamfer façade, pointing out precisely the importance of the chamfer itself in the concept of the proposal. This tiled path is also illuminated by long and narrow cylindrical lamps, highlighting it by means of artificial lighting

Aticaribau 20
© David Zarzoso

The main bathroom is a big room divided in two blocks. A first one with less necesity of privacy, destined to the bathtub, the wash basin and the boudoir, and a second one with two little cameras for water closet a huge shower. Black granite and marbles,

Aticaribau 02
© David Zarzoso

The 'carpet' of reused tiles runs along the facade. The wooden front is the interior facade of the apartment. The doors which touch it have no frames, so this element keeps its independency

Aticaribau 04
© David Zarzoso

The living areas are laid around the chamfer, allowing to understand all its lenght. Some vitra sofas, chairs and coffee tables, and the rug by Nani Marquina, establish the seating areas

Aticaribau 06
© David Zarzoso

The kitchen os places at the end of the living areas. A huge island can be used as informal dining, meeting or working area. Natural granites, concrete, and MDF mass coloured boards are the materials. The fridge is hidden in a niche at the left, where is

Aticaribau 07
© David Zarzoso

A swing was installed in the center of the chamfer, introducing a playful note much desired by the clients.

Aticaribau 18
© David Zarzoso

Behind the wooden wall the flooring turns to oak one, corresponding to the more domestic rooms. In this image the joint of three different floorings can be seen: the existing reused tiles, the micromortar, and the oak flooring.

Aticaribau 19
© David Zarzoso

On the left side, huge closets are concealed behind the oak wall, opened by extra large copper dorr handles. On the right side, each function has a different front towards the corridor.

Aticaribau 33
© David Zarzoso

The doors which touch the wooden wall are identical: a big pivot door in white lacquered wood with long brass infill and door handle. They have no frames.

Aticaribau Plan

The plan

The architect testing the swing. It is not a decorative one, but a swing to be used and enjoyed

Location of project:
Credits:
Raul Sanchez Architects

Diagonal Estructuras

Mares enginyers

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.