Shelter

Designed by: Esoteriko
For client: Ben Mills Floor area: 200.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Health Club of the Year

Esoteriko 6

About the Project

Our clients vision was to combine four distinct yet inter-related programmes of ‘wellness’ under the one roof; ice baths, saunas, gym and juice bar: Hot, cold, loud, quiet, dark, light. It was to be an unexpected sanctuary, within a former dilapidated restaurant in the back lanes of Double bay. Importance was placed upon the space conveying a sense of uncomplicated luxury, the flagship for an intended global Australian Brand, with strict budget restraints.
The existing site offered up its challenges. The shed-like structure required to accomodate varied programmes within 200 square metres while still maintaining a generosity of space.
The Design approach was a simple organisation of space with a restrained and carefully considered palette of materials. The interior planning was refined to express itself in an uncomplicated and efficient manner.

Any required insertions, to accommodate necessary programme such as change rooms, are intended to enhance the scale and natural light within the bones of the simple raked shed like structure. The spaces are defined by screens rather than walls, creating a sense of openness, while still maintaining acceptable levels of privacy. Artificial lighting is pulled down from the ceiling, tracing the cross beams and illuminating vertically in parts.

What’s unique about it

A particular sense of an Australian vernacular was established- light textures, gum trees, and a verandah out the front. The often-harsh Northern Australian light is dappled throughout the external spaces with simple timber screens. a seamless interaction between the indoor-outdoor spaces.

All the senses were considered throughout the process- texture, sound, light as well as particular scents. Each space distinct yet seamlessly inter- related, always with a hint of Eucalyptus and cedar wafting and an abundance of natural light.

A play of light and reflection is present throughout. A gradual descent from the naturally illuminated open entry and gathering space into the darkening and intimate space of the gym and sauna beyond.

Esoteriko 5
190917 Shelter Box 06 0079 F2
190917 Shelter Box 01 0014
Esoteriko 8
Esoteriko 7
Esoteriko 4
Esoteriko 3
Esoteriko 1

Location of project:
Credits:
Esoteriko

Esoteriko

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.