Winter Windows 2018, The Department Store, London

Designed by: Squire & Partners and students from Hill Mead Primary School
For client: Squire & Partners Floor area: 0.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Window Display of the Year

Ww18 N19 Press
© Francis Augusto

Occupying an entire glazing panel of The Department Store, Winter Windows formed part of Brixton’s Christmas Light display throughout December and January.

About the Project

Winter Windows is a collaboration between a group of children aged 8-11 from Hill Mead Primary School and designers from Squire and Partners.

Over the course of two workshops run by the practice, children were challenged to create expressive winter shapes based around emotions or senses such as excitement, light or cold. Children explored these alongside more traditional winter symbols such as snowflakes, sweets and gingerbread men.

The children were asked to refine their idea to one continuous line, which did not cross over itself or have any sharp angles. Armed with paper, pens, string and pipe cleaners, the children progressed initial ideas, which were then tested in rope or the ‘line of light’ on a large floor area.

A panel of judges from Squire and Partners selected eight winning designs varying from ice skaters to steaming mugs of hot chocolate! Squire and Partners’ modelshop team then transformed the children’s sketches into physical light installations, by creating a CNC cut channel into a sheet of perspex, into which a continuous strip of LED light could be set.

Occupying an entire glazing panel of The Department Store, Winter Windows formed part of Brixton’s Christmas Light display throughout December and January.

What’s unique about it

The Workshops hosted by Squire and Partners were a great way to introduce children to the concept of design, including a tour of the Modelshop to see how design ideas are explored and developed, as well as how to test ideas in order to work up a final design.

Winter Windows also plays an important part in Squire and Partners aim to create meaningful links with the local community in Brixton, stemming from their overall restoration of The Department Store building.

By liaising with local schools such as Hill Mead, we have been able to build long-lasting relationships and community ties, as well as bringing light, animation and fun to what was previously a dark and unwelcoming thoroughfare through Brixton.

Squire And Partners Winter Windows 2018 02 © Francis Augusto
© Francis Augusto

Occupying an entire glazing panel of The Department Store, Winter Windows formed part of Brixton’s Christmas Light display throughout December and January.

Ww18 N11 Press
© Francis Augusto

Winter Windows is a bespoke illuminated installation by children from Hill Mead Primary School working with architects and modelmakers from Squire & Partners

Squire And Partners Winter Windows 2018 06 © Squire And Partners

A panel of judges from Squire and Partners narrowed down the entries to eight winning designs varying from ice skaters to steaming mugs of hot chocolate!

Squire And Partners Winter Windows 2018 07 © Squire And Partners

The children progressed their initial ideas, which were then tested in rope or the ‘line of light’ on a large floor area.

Squire And Partners Winter Windows 2018 05 © Squire And Partners

Over the course of two workshops run by the practice, children were challenged to create expressive winter shapes based around emotions or senses such as excitement, light or cold.

Ww18 N26 Press
© Francis Augusto

Occupying an entire glazing panel of The Department Store, Winter Windows formed part of Brixton’s Christmas Light display throughout December and January.

Squire And Partners Winter Windows 2018 09 © Squire And Partners

Squire and Partners’ modelshop team transformed the children’s sketches into physical light installations, by creating a CNC cut channel into a sheet of perspex, into which a continuous strip of LED light could be set.

The Department Store Front Elevation

The Department Store front elevation

Location of project:
Credits:
Squire & Partners

Hill Mead Primary School

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.