NENI

Designed by: concrete
For client: H Hospitality Floor area: 1090.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Restaurant of the Year

Woutervander Sar 19071600 01
© Wouter van der Sar Photography

The NENI Deli with the bespoke Citroën food truck, all-day eatery

About the Project

The interior design for NENI & The Lemonman Bar Amsterdam is inspired by both its very location in the former Citroën garage, and the origin of NENI’s cuisine, as Eastern Mediterranean fusion food. Given the partially Israeli background of NENI’s creators and the fact that Tel Aviv is their go-to place, the concept embodies the Mediterranean warmth of Tel Aviv inside an industrial garage setting. Entering the building, NENI Deli, an all day eatery welcomes you. The Deli kitchen is situated in an old Citroën food truck. Left and right of the Deli truck, living staircases lead up to the restaurant on the first floor. The restaurant is a little oasis by itself. It is an internal space designed as an outside patio. The front of the kitchen is located in a custom-made ‘greenhouse’ at the heart of the space to strengthen the feel of an outside terrace. The greenhouse is enclosed in black steel that frames different types of glass and mimics the aesthetic of the building’s original glass facade. To further strengthen the outdoor vibe, lantern-like outdoor lamps hang from wires that span across the restaurant and provide a playful touch. Lighting plays a lead role in the interior, with changing set-ups throughout the day via floor-to-ceiling back-lit shutters and smart light controls. Inspired by the name of the garage (citroen is Dutch for ‘lemon’), the Lemonman Bar was created as a tribute to the founder of Citroën, and featuring a leather bench, detailed like the backseat of a car

What’s unique about it

Concrete created a restaurant experience bringing the origin of the NENI concept – East Mediterranean cuisine and the favourite go-to place of its founders, Tel Aviv, to Amsterdam, in particular, the Mediterranean atmosphere during hot summer nights. Visitors will forget whether they are sitting in an industrial building in Amsterdam, as the interior design represents the full Mediterranean experience. Housed within the former Citroën garage, the design emerges historical, local and international architectural styles within the industrial building. The NENI Deli with its happy yellow food truck, welcomes passers-by to come in for a quick bite, lunch, take-away meals and freshly baked bread. The restaurant on the first floor is an internal space designed as an outdoor patio. The front of the kitchen is located in a custom-made ‘greenhouse’ at the heart of the space to strengthen the feel of an outside terrace and is an absolute eye-catcher. Several pairs of 4-metre benches invite guests to have dinner at tables for two or combined to create one large communal table to enjoy a meal together. Big fig trees integrated into the benches and lantern-like lamps provide a playful outdoor touch. Opposite the kitchen, the beverage station is located in a niche in the back wall of the restaurant. The round-shaped roof is a reference to the architecture in the 1930s. Next to the beverage station, various round seating niches in the back wall provide more intimate dining spots.

Woutervander Sar 19090500 04
© Wouter van der Sar Photography

The beverage station on the left, greenhouse foh kitchen on the right

Woutervander Sar 19090500 03
© Wouter van der Sar Photography

See-through of the restaurant

Woutervander Sar 19090500 02 2
© Wouter van der Sar Photography

NENI facade and entrance

Woutervander Sar 19071600 19
© Wouter van der Sar Photography

The Lemonman Bar was created as a tribute to the founder of Citroën, and featuring a leather bench, detailed like the backseat of a car.

Woutervander Sar 19071600 14
© Wouter van der Sar Photography

Close-up of the table setting with the back-lit floor-to-ceiling shutters

Woutervander Sar 19071600 11
© Wouter van der Sar Photography

The restaurant with intimate niches and table settings

Woutervander Sar 19071600 09
© Wouter van der Sar Photography

The restaurant with 4-metre long benches and big fig trees enhance the outdoor patio experience

Woutervander Sar 19071600 04
© Wouter van der Sar Photography

The 'greenhouse' houses the front of house kitchen

Woutervander Sar 19071600 03
© Wouter van der Sar Photography

Wide living stairs connecting the Deli with the restaurant

Location of project:
Credits:
Bouwinvest

Lokhorst / PEAK development Rijnboutt

Intera

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.