Inlay Workshop, Shangwei

Designed by: Studio 10
For client: Future+ Academy Floor area: 2000.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: Best Use of Material

Interior Program Boxes Made Of Corrugated Metal Panels And Roll Up Doors 2
© Chao Zhang

Interior Program Boxes made of corrugated metal panels and roll-up doors, similar to those of the old factory.

About the Project

Urban village is a unique phenomenon emerged during the past 3 decades from the rapid urbanization process in Shenzhen, one of China’s fastest growing cities. Under the theme "Cities, Grow in Difference", the electronics factory in Shangwei Village, Shenzhen was selected to be renovated into the primary exhibition venue for the 2017 Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture of Shenzhen/Hong Kong(SZHKUABB2017).
With nothing of explicit beauty or note, the factory’s deteriorated mosaic walls, corrugated metal panels, enamel factory lamp, industrial roll-up doors and so on “formed part of a materials palette synonymous with obsolete factories in China’s urban hamlets(FRAME)” ; Unfortunately, these elements together with the village industrial buildings themselves are often seen cheap, temporary and dated nowadays, often some of the first to be removed during the urban renewal process.
The project studies the factory as a prototype for countless such industrial buildings commonly seen in urban villages, and explored smart, practical regeneration strategies that could be applied to the typology at large.
Through recording, extracting and reconstructing before innovatively restoring and recycling the typical architectural and interior elements of the village industrial buildings, the design aims at bringing out both the contemporary and nostalgic sides of the materials while providing practical architectural solution for the exhibition venue.

What’s unique about it

Rather than chipping away or painting over the crumbling mosaic walls, the designers explored methods for restoring and expressing them. Using a technique inspired by the Japanese art of kintsugi, which restores broken ceramics pieces by filling the missing parts with gold-tinted lacquer, the cavities from the missing tiles were filled with coloured putty, leaving unique mural-like patterns on the walls. Fallen pink mosaic shards have been collected, crushed and custom-made into terrazzo panels , which were later extensively used for floor paving, café/bar counters and seating.
Aside from restoring and recycling, newly introduced areas such as L1 central passageway are paved and columns along it cladded with black-and-white mosaic tiles. The color palette has never been seen in the ubiquitous existing mosaic walls of village buildings, and was used purposely to differentiate the new from the old.
Rather than keeping the original corrugated metal, Kiosks/Boxes accommodating public amenity programs such as Restrooms, Cafe, and Auditorium have been introduced; they are enclosed with the same type of corrugated metal panels from the old factory and can be sealed with roll-up doors, allowing the space around them to remain open continuously to the public.

Interior Program Boxes Made Of Corrugated Metal Panels And Roll Up Doors 1
© Chao Zhang

Interior Program Boxes made of corrugated metal panels and roll-up doors, similar to those of the old factory.

L2 Space After Renovation
© Chao Zhang

L2 Space After Renovation

Shangwei Mosaic Exterior Wall Application Investigationrestoration Of Damaged Areas And Reuse Of Fallen Mosaic Pieces
© Studio 10,Hai Wang

Left: Recycling of fallen mosaic pieces to make terrazzo panels used at floor and countertops; Middle: Shangwei Village Mosaic Wall Investigation; Right: Restoration of damaged areas with Kintsugi-inspired techniques.

Tmu1 Lbq
© Studio 10

With nothing of explicit beauty or note, the factory’s deteriorated mosaic walls, corrugated metal panels, enamel factory lamp, industrial roll-up doors and so on “formed part of a materials palette synonymous with obsolete factories in China’s urban hamlets.

L1 Space Before After Renovation
© Chao Zhang

L1 Space Before&After Renovation - walls have been opened up to allow a central passageway leading from the front entrance to the backyard and other venues

Backyard Outdoor Bar And Seating
© Chao Zhang

Backyard,Outdoor Bar and Seating Area

Entrance To The Venue After Renovation
© Chao Zhang

Main Entrance to the venue after renovation

Birdeye View After Renovation During Szuabb 2017
© Chao Zhang

Birdeye View of the Site During SZUABB 2017

Exterior View Before After Renovation
© Studio 10(top),Chao Zhang(bottom)

Exterior View Before&After Renovation

Location of project:
Credits:
Studio 10

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.