Ayb Middle School, Yerevan

Designed by: Storaket Architectural Studio
For client: Ayb School Floor area: 4200.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: Learning Space of the Year

007
© Sona Manukyan & Ani Avagyan

The building’s first floor integrates a completely open flow with an amphitheatre that also facilitates entry to the workshops in the basement.

About the Project

Ayb School’s C building is situated in front of the A and B buildings with a total area of 4200 sq.m. and a capacity to accommodate 240 students. Just as in the first two buildings, the C building’s architectural philosophy lies in creating an open and collaborative educational environment that is multifuncional and allows for learning to take place in multiple ways.

Ayb C is very much in harmony with the other two school buildings on campus. Everything relating to the educational process, such as classrooms, is situated on the upper floors and social areas like the hall and cafeteria are positioned on the lower floor, just as in the other two buildings. This creates a perception that the buildings have the same organizational structure despite externally having substantial differences.

Ayb C is equipped with modern educational technologies, various laboratories, art & crafts studios, a sports hall, an amphitheater, game and recreation zones and a library. The decoration of the premises does not incorporate plaster, and paint is kept to a minimum. The walls are largely untouched exposing the concrete and have been treated with a water repellent coating. All wiring and communication engineering is exposed and a low-key color scheme is used throughout the building.

What’s unique about it

Our studio values education immensely and really wanted to create an environment that would serve its purpose and facilitate real learning! The Ayb C building is filled with technological solutions to make the learning process as easy and seamless as possible. The structure was developed with the objective of energy efficiency and includes an energy-efficient air conditioning system. On the southern facade, solar panels are mounted on the external wall. A proprietary technology developed by our team uses sensors to automatically position the solar panels where the sun's rays are most abundant.

We were also able to allow natural light to penetrate the building. Despite being submerged 4 meters below the surface of the ground, the rooms in the basement have access to natural light as well. The boundaries of the excavation go far beyond the contours of the building, forming a free perimeter for walking and going out into the yard. This creates a green roof on a portion of the building.

The social impact of the building is enormous, since the private school aims to create well-rounded and responsible citizens and leaders of the future. The approach to teaching and crafting a responsible generation at Ayb is extremely innovative and we believe in their vision of crafting a responsible generation. This is why we were thrilled with the challenge of designing a facility that could inspire and nurture Armenia’s next generation of leaders.

010
© Sona Manukyan & Ani Avagyan

The halls are created as streets with walkways between classrooms.

009
© Sona Manukyan & Ani Avagyan
008
© Sona Manukyan & Ani Avagyan
006
© Sona Manukyan & Ani Avagyan

Bright colors are incorporated into the interior design of the building to brighten up the concrete and give the interior character.

005
© Sona Manukyan & Ani Avagyan

The building’s shell visually supports a large, white block form that houses the second and third floors.

004
© Sona Manukyan & Ani Avagyan
003
© Sona Manukyan & Ani Avagyan

With the use of hidden openings and walkways the interior of the first floor is connected to the landscape surrounding the exterior of the building. This allows easy access to the outside and gives students the opportunity to leave the building and commun

002
© Sona Manukyan & Ani Avagyan
001
© Sona Manukyan & Ani Avagyan

As you approach the school campus, Ayb C is the only building that faces and greets you!

Location of project:
Credits:
Storaket Architectural Studio

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.