LEARNING SCAPES

Designed by: ZMIK GmbH
For client: Erziehungsdepartement Basel–Stadt Floor area: 360.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Learning Space of the Year

Abgabe Joha 05
© WEISSWERT, Basel

Various work surfaces can be used for individual and group work. Some elements have integrated drawers for more storage space.

About the Project

New forms of teaching require new spatial structures and consensus. At the St. Johann primary school in Basel, we have reconstructed the three main corridors into multi-functional areas of learning and recreation. In a co-operation process, students and teachers developed their ideas and requirements as a basis for the project. We developed the basic ideas and integrated them into the historical fabric of the school. A pioneering spatial structure for new learning has emerged.

ZONES
The three different zones − cloakroom, learning landscape and recreation area − give the corridors a new structure. Expansive cloakrooms have been created at both ends of the corridor. They act as portals that separate the inner corridor from the staircases. Along the window side of the corridor, hidden behind a slat structure, the terraced learning landscapes have been created. In the central space between the flanking constructions is a large open space that serves as a recreational area.

LEARNING LANDSCAPE
The topography opens ever changing, new perspectives out of the windows and into the corridor. The pupils can discover varying spatial niches on differing levels. The »cave« and the »perch« with its view, are inviting retreats.
Various work surfaces invite for individual and group work. Slide, balancing beams and bouncy balls support the concept of »dynamic lessons« whilst the lounge and the alcoves act as meeting and reading spaces.

What’s unique about it

The project is pioneering – in many aspects.

Starting point: a new Understanding of Learning
More freedom in the learning methods should be allowed in lessons. What should rooms look like, that invite pupils to work and learn independently in small groups, provide the possibility for free movement but also allow for seclusion and encounters?

The Process: Pupil Participation
In the framework of participation workshops, the pupils develop ideas and requests as a basis for the project. Based on the user requirements, we subsequently create atmospheric, spatial learning landscapes that promote a feeling of wellbeing.

Corridors: From the Circulation Zone to Learning Venue
Corridors are mostly one-dimensionally used as circulation zones. A multi-layered extension of its usage is achieved through the terraced islands and the new cloakrooms. As a result, completely new perspectives and spatial experiences are created. The new installations and the existing architecture merge into an uncommonly modern learning space.

Learning: Playful Exploration and Experience for all Senses
The learning landscape invites to playful discoveries with its multiple, spatial niches. In keeping with the idea of a landscape, the uses are not clearly defined but rather laid out as hybrids: the «lizard tail» can for example be used as balancing beam, table or back rest. The broad diversity of natural surfaces and colours grant that the landscapes are an impressive experience for all senses.

Abgabe Joha 08
© WEISSWERT, Basel

The topography opens ever changing, new perspectives out of the windows with some spectacular views on other parts of the historical building.

Abgabe Joha 07
© WEISSWERT, Basel

Different elements like the bouncy balls support the school's concept of »dynamic lessons«.

Abgabe Joha 06
© WEISSWERT, Basel

The integration of the windows in the learning landscape brings it close to natural daylight. Other places like the »tiny house« with a movable curtain offers the children more privacy with the possibility to switch on lights.

Abgabe Joha 04
© WEISSWERT, Basel

The lounge invites pupils to learn in diverse positions in a comfortable atmosphere outside the classroom.

Abgabe Joha 03
© WEISSWERT, Basel

The installations improve the acoustics in the corridors in various ways. The cloakrooms with hangers on both sides act as sound absorption chambers. The wooden lamellas as well as the folded and terraced constructions diminish the noise. The specially de

Abgabe Joha 02
© ZMIK, Basel

On the three different floors the six learning landscapes and cloakrooms vary in height and function to fit each specific age group of six to twelve-year-olds. There are ample playful elements for the younger children and a variety of sections for writing

Abgabe Joha 01
© ZMIK, Basel

Expansive cloakrooms have been created at both ends of the corridor. They act as portals that separate the inner corridor from the staircases. The terraced learning landscapes were created along the window-side of the corridor, hidden behind a slat struct

Abgabe Joha 02
© WEISSWERT, Basel

In the choice of materials, priority was given to natural materials and a diverse haptic. The cloakroom area as well as the work surfaces are finished in oak and are thus in tune with the existing floors and windows. The learning landscape has been kept

Abgabe Joha 01
© WEISSWERT, Basel

The three different zones − cloakroom, learning landscape and recreation area − give the corridors a new structure.

Location of project:
Credits:
drumrum Raumschule

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.