E by Equinox

Designed by: Woods Bagot
For client: Equinox Floor area: 2105.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Health Club of the Year

440511 Equinox St James N17 Screenhd
© Will Pryce

In the basement, locker room counters and walls are made of a beautiful and luxurious black-marble 'nero marquina', with partitioned mirrored stations and custom slatted-wood stools

About the Project

Woods Bagot worked in collaboration with interior designer Joyce Wang Studio to convert the ground, basement and mezzanine levels of 12 St. James’s Street into a boutique health and fitness club for client, E by Equinox. The first of its kind in London, this project has been dubbed “the UK’s swankiest gym” (The Daily Telegraph, 2018).

Prior to its transformation, the building was originally a bank, sitting within the highly prominent St. James’s conservation area. Designs were therefore carefully considered to compliment the site’s heritage and comply with planning and external alterations were kept to a minimum.

Internally, and in conjunction with the Equinox values, members are met with a gym that goes above and beyond the everyday. Speciality spaces have been created not just for exercise, but to relax, refuel and shop within a member’s club like environment. In each space, the interiors utilize modern and industrial materials that blend successfully with the more traditional details of the original space, which presented an impressive scale and character-filled backdrop to the club.

At the heart of this conversion is a bold architectural intervention; a monumental staircase connecting the ground and mezzanine levels.

What’s unique about it

Due to the site’s history and location within the St. James’s conservation area, the proposed designs for E by Equinox needed to complement local heritage and planning policy. This was of crucial importance during discussions with all stakeholders, including The Crown Estate, Westminster City Council and members of the public.

Through ensuring this approach, alongside the introduction of Equinox’s unique brand, Woods Bagot was able to deliver a contemporary design for a new and more relevant lifestyle space, significant to Mayfair’s evolving demographic.

Now complete, club members are immersed in a world of wellness, with several speciality spaces that combine, strength, studio, and treatment, in addition to the one-of-a-kind ‘regen room’ and personal 1-1 tailored training, a necessity for this high-performance club.

The interiors for each space utilize sleek modern and industrial materials, such as black perforated metal, stained oak timber, marble, fluted glass and copper. Striking black marble “Nero Marquina” clads the counters and vanity walls.

Each surface blends beautifully with the bank’s classical columns, ornate mouldings and double-height ceilings, giving E by Equinox its signature distinctive luxury. The most striking intervention is the mezzanine staircase and balustrade, with a double-curved bulkhead, utilising automotive technologies to achieve sweeping geometry.

440511 Equinox St James N16 Screenhd
© Will Pryce

The interiors for each space utilize sleek modern and industrial materials, such as black perforated metal, stained oak timber, marble, fluted glass and copper.

440511 Equinox St James N15 Screenhd
© Will Pryce

Once guests have checked in at one of two reception desks, they will head towards the curving balustrade that frames the staircase, descending to the lower level and the locker rooms

440511 Equinox St James N14 Screenhd
© Will Pryce

External interventions were kept to an absolute minimum to respect local planning policy and preserve the rich history of this site, while offering passers-by a glance into the sleek reception area

440511 Equinox St James N12 Screenhd
© Will Pryce

Brushed copper frames the entrances into this cardio room, continuing the same details found in the staircase structure and creating a striking view

440511 Equinox St James N10 Screenhd
© Will Pryce

Cardio machines, including treadmills and stationary bikes are placed so as to give guests a more pleasant experience, with views of the ground floor and street activity outside the double-height arched windows

440511 Equinox St James N8 Screenhd
© Will Pryce

The ground floor holds a stretching area and large strength training zone. Back-lit black perforated metal panels screen the ceiling above.

440511 Equinox St James N7 Screenhd
© Will Pryce

Each surface blends beautifully with the bank’s classical columns, ornate mouldings and double-height ceilings, giving E by Equinox its signature distinctive luxury.

440511 Equinox St James N4 Screenhd
© Will Pryce

At the heart of the E by Equinox conversion is a bold architectural intervention; a monumental staircase connecting the ground and mezzanine levels, with a double-curved bulkhead, utilising automotive technologies to achieve sweeping geometry.

440511 Equinox St James N3 Screenhd
© Will Pryce

Oak lockers and slatted benches offer warmth into a predominantly dark palette

Location of project:
Credits:
Woods Bagot


Medland Metropolis

Webb Yates

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.