LAFONCE・MAXONE

Designed by: Gonverge Interior Design
For client: Shaanxi Lafonce Investment Management Co., Ltd Floor area: 36000.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Multi-Brand Store of the Year

South View 3 Of 3 Fs Void Area
© Weiqi Jin

About the Project

The project is situated at an industrial area in the northern suburbs of Xi’an. Led by the concept of cultural drainage, a unique bookstore-themed commercial complex has been created where offers lifestyle aesthetic experience with multiple business forms via a 'culture + commerce' design strategy.

Based on the long and narrow site in south-north direction and the four-storey-high daylighting void area, the designers carried out project orientation planning as well as commercial and spatial design with five-sensory experience as the main axis. Two book walls were embedded under the diffused natural light, which are erected from 1F to 4F and stretch from south to north. With a height of 18m and total length of 240m ranking top in China, the book walls give the busy commercial space a sense of rituality, which is striking and magnificent.

With hundreds of thousands of books placed in, the two large walls are constructed with steel structures and transparent glass, which enables people to see through and also allows the light randomly diffuse to the void area to interact with the spatial entities in various forms.

The nearly 40,000m2 space combines the elements of art, culture and lifestyle, perfectly integrates scene-based reading and commercial functions, and creates an immersive reading environment. It's a place enables sharing of feelings based on aesthetic, making it the best platform for cultural, creative and designer brands to display their creativity and ideas.

What’s unique about it

1. The project is a bookstore-themed commercial complex, which offers lifestyle aesthetic experience with multiple business forms via a "culture + commerce" design strategy. The 18m-high and 240m-long artistic book walls in it are striking and pioneering, bringing a brand-new image of urban commercial space to Xi’an and even China.

2. By taking cues from the cultural context of Xi'an, the project leads lifestyle aesthetic experiences with multiple business forms and has successfully attracted customers in spite of the remote site. Within the space nearly 40,000 sqm, the advantage of the original void area was retained, generating a strong experiential sense of space.

3. With hundreds of thousands of books placed in, the two large walls are constructed with steel structures and transparent glass, which enables people to see through and also allows the light randomly diffuse to the void area to interact with the spatial entities in various forms.

The Bookstores Main Cashier Counter
© Weiqi Jin
North View Of 1 Fs Void Area
© Weiqi Jin
Reading Area Of The Bookstore On 2 F
© Weiqi Jin
South View Of 2 Fs Void Area
© Weiqi Jin
Kids Book Area 1 On 3 F
© Weiqi Jin
Kids Book Area 2 On 3 F
© Weiqi Jin
East View Of 3 Fs Void Area
© Weiqi Jin
North View Of 3 Fs Void Area
© Weiqi Jin
South View Of 3 Fs Void Area
© Weiqi Jin

Credits:
Gonverge Interior Design

Han-Sheng Cheng

Hsin-Hsuan Lu

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.