House L, Munich

Designed by: Stephan Maria Lang Architects
For client: Anonymous Floor area: 300.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: House of the Year

D2 A9964
© Hans Kreye

Sunken living room with a view to the dining area

About the Project

The plastic beauty of the building is architecturally designed in perfect harmony with the natural splendor of its surroundings and the needs of a patchwork family with five children.
The l-shaped structure takes the different lighting situations into account. The ground floor gives inside outside space for food Preparation, Cooking, Dining and Living. A huge chimney defines the open kitchen-dining area and is the center of the wooden floored sunken Living room.
The upper floor is hosting the individual rooms with a separated generous parent area. Each Children Bedroom has its own sink in a cupboard.
A small but impressively high entrance hall connects the space with a metal LED light Stair. Pivoting doors disappearing in panels allow a flexible combination of the spaces.
A two-story studio window allows the western mystic light to filter through an old Hornbeam Tree in the center outside. A generous opening to nature in the Morning and the Evening are part of the magic natural ambiance which makes this place so special. Raw materials absorb the light, Larchwood shingles and copper cladding outside reflect the nature to the inside. The light fixings in the ceiling were created in contrast for the raw concete quality.

What’s unique about it

The quality and beauty of the project lies in hidden details, in the surprising views, in the play of light and shadow, and in the integration of landscape, garden, and interior into a Gesamtkunstwerk, an integrated and holistic masterpiece of architecture.
The interior design’s concept focus’ on light and simple materials and flexibility to constantly changing needs of the user
Terms such as generosity, flexibility and honesty, lightness and transparency, gentleness, dignity and elegance, describe perfectly the inside and outside feeling of the building.

D2 A0068
© Hans Kreye

Entrance Hall with LED light in the staircase

D2 A0125
© Hans Kreye

Chimney as the centerpoint of the space

D2 A0102
© Hans Kreye

View from the parents' wardrobe to the entrance hall

D2 A0236
© Hans Kreye

Light and shadow detail on the glass covered double high space slit defining the wardrobe bridge to the master bedroom

D2 A0147
© Hans Kreye

Dining area with sliding door to the outside

D2 A9969
© Hans Kreye

Guest Bathroom Detail

D2 A9978
© Hans Kreye

View from the bathroom in the day light mudroom

D2 A9987
© Hans Kreye

Mudroom storage

Hans Kreye D2 A0147
© Hans Kreye

Open dining and kitchen area view axis to the entrance hall and open outside door

interview with short part of the building

Location of project:
Credits:
stephan maria lang architect

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.