The Zentuary, Hong Kong

Designed by: Max Lam Designs
For client: Mr. Chu Family Floor area: 200.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Large Apartment of the Year

Parc 09 188 A7156
© Dick Liu

The design of the children’s rooms are colour-based – blue and yellow for the boy. Geometric lines blossom from the walls, the wardrobes to the ceiling, optically mimicking a cave to sparkle the boy’s joyous imagination.

About the Project

The client envisaged a minimalistic and warm 2,000-sq-ft living space for a family of four, and, as such, ample storage is needed. We frame the space with natural materials such as wood and bamboo, and instill Japanese zen elements such as neutral, calming hues and subtle nuances, reflecting the purity of nature and clarity of modern living. Different areas are connected by lyrical details, inviting the natural flow of visual beauty and family activities while massive storage is discreetly installed without interrupting the space movements. In maintaining both privacy and the openness of the original layout, multi-functional screens displaying modern craftsmanship are meticulously designed to strike such balance while providing innovative storage solution.

In sync with the tranquility and harmony in the common area, the client would like to have their children enjoy solitude in their own private and playful domains. Anchored by selected colours, the respective bedrooms are designed to ignite the children’s imagination via special geometric expression. The master bedroom serves double functions as a bedroom and also a family theatre – the parents enjoy intimacy yet stay connected with the children.

The overall design offers the client a middle way to enjoy a refined, serene interior rooted in natural sensibility.

What’s unique about it

Refining a zen décor in earthy tone with beige fabric chairs, eucalyptus planting, light wooden ceiling details, wall panels, flooring, frosted oval lamps, these all together have the power to induce a sense of relaxation and calmness in a modern way.

Added sensory experience is created by the use of bamboo sticks on a wall near the balcony. The linearity presented on the rest of the walls mirror the patterns of bamboo, offering an orchestrated visual concerto. Bamboos are also aptly applied on the wall against which a dark-coloured piano is placed, blending harmoniously with the rest of the interior. Bamboo and wood are widely used in different corners of the space. These materials are sustainable and environmental friendly.

The featured storage-screen-décor-in-one foreground the form as well as function. Designed exclusively for the client, this piece of refined work of art is painstakingly made of 5-mm planks to avoid intrusive bulkiness. A vivid display of three-dimensionality and artistry, the screen thoughtfully features compartments of different depth, breadth and length and in hanging and standing positions. Statically dynamic, it provides privacy and artistically hidden storage without discouraging the flow of light, dialogues and interactions.

Parc 00 188 A7076
© Dick Liu

Refine a zen décor in earthy tone with beige fabric chairs, eucalyptus planting, light wooden ceiling details, wall panels, flooring, frosted oval lamps, which have the power to induce a sense of relaxation and calmness.

Parc 01 188 A7324
© Dick Liu

The interior presents a geometric setting blended with visual codes of Japanese zen, which is reflected in the use of understated materials and textures alongside simplistic lines and symmetry.

Parc 02 188 A7071
© Dick Liu

The transition between different rooms is punctuated by two screens to define the clarity of modern living – one is positioned between the entrance and the communal area, and another one is installed in the middle of the communal area. 

Parc 03 188 A7401
© Dick Liu

Light-coloured wood is applied on the floor, the walls and even the ceiling, which create a harmony and peaceful space for the family gathering time.

Parc 04 188 A7363
© Dick Liu

Added sensory experience is created by the use of bamboo sticks on a wall near the balcony.  The linearity presented on the rest of the walls mirror the patterns of bamboo, offering an orchestrated visual concerto.  Bamboos are also aptly applied on the wall.

Parc 05 188 A7550
© Dick Liu

Statically dynamic, the designed screen provides privacy and artistically hidden storage without discouraging the flow of light, dialogues and interactions. 

Parc 06 188 A7522
© Dick Liu

This featured screen is storage-screen-décor-in-one, foregrounding form as well as function.  Designed exclusively for the client, this piece of refined work of art is painstakingly made of 5-mm planks to avoid intrusive bulkiness.

Parc 07 188 A7482
© Dick Liu

Light-coloured wood is applied on the floor, the walls and even the ceiling, complemented by soothing purplish grey padded walls which lend a tactile softness to the general design.  The wooden details across the padded walls seamlessly and rhythmically.

Parc 08 188 A7216A
© Dick Liu

Instead of a standard bed, we suggest Japanese tatami for the master bedroom to celebrate Japanese aesthetics and storage brilliance.  While enjoying peaceful intimacy, the couple can also connect with their children here as a family theatre.

Location of project:
Credits:
Dick Liu Photography

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.