CBA Axle, South Eveleigh

Designed by: Woods Bagot
For client: Commonwealth Bank of Australia Floor area: 42000.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Large Office of the Year

Cba Axle South Eveleigh 01  Nicole England
© Nicole England

About the Project

CBA’s newest workplace focuses on the bank’s continued commitment to innovation, learning, and the wellbeing of their people. With its workplace strategy shifting to more of a tech company, the design responds directly to CBA’s vision for a world-class campus that supports creative thinking and working.
Accommodating around 4,000 people the spaces are highly diverse and porous. There are workspaces, cafes and smart-office apps for everything: access to the building, booking a space, finding a colleague, reporting a fault and more. Work happens anywhere and people are free to find their ideal space at any time of day (the building is open 24 hours/7 days a week), including the wellbeing hub and relaxation pods.
The Club space on the ground level is synonymous with a business lounge with settings for quiet concentrated work and tech-free retreat spaces with restful ambient music. At its edge it eases into a vibrant and active café with settings for informal meetings. Micro-architectural insertions anchor the internal plaza with visual devices for wayfinding and serve as destinations with distinct settings for different ways of working.
Connected to the community, authentic and tactile in its finish, dynamic and flexible, the atrium serves as a “window to innovation”; the building’s collaborative pulse. Open collaborative spaces, recessed meeting rooms, and expressed timber room pods activate the atrium edge and offer opportunities for knowledge exchange and casual collision

What’s unique about it

- Exceptional commitment to optimizing performance and supporting a healthy and sustainable future for CBA and its people
- Enhances the corporate culture of one of Australia’s largest private employers

CBA aims to advance its digital future through people, collaboration and innovation. Across 42,000m2 and eight floors, Woods Bagot has created an intuitive campus that uses smart technology to simplify and unify the workspace, buildings and community to create a brilliant experience for everyone.

Taking cues from “people first” urban design principles, the sprawling floorplates pursue a local identity and sense of place. Conceived as a series of unfolding urban landscapes, the workplace reveals itself only as one moves through, imparting a distinctly human scale. It’s an exercise in placemaking – both within and in the pioneering spirit of the site’s industrial history (manufacturing the rail infrastructure that drove Australia forward).

Strong connections between inside and outside feed a healthy mindset. Fresh air flows through openable windows. Plant life abounds. Materials are earthy, natural and used with a gesture of connection. Forms are seamless and sinuous; the expression is organic. Surfaces are left exposed for a raw, playful experience. Minds are engaged, people are energised.

Designed for 6-Star Green Star Interiors v1.2. and a high NABERS Tenancy Energy rating.

Cba Axle South Eveleigh 10 Nicole England
© Nicole England
Cba Axle South Eveleigh 09 Nicole England
© Nicole England
Cba Axle South Eveleigh 06  Nicole England
© Nicole England
Cba Axle South Eveleigh 08 Nicole England
© Nicole England
Cba Axle South Eveleigh 07  Nicole England
© Nicole England
Cba Axle South Eveleigh 04  Nicole England
© Nicole England
Cba Axle South Eveleigh 05 Trevor Mein
© Trevor Mein
Cba Axle South Eveleigh 03  Nicole England
© Nicole England
Cba Axle South Eveleigh 02  Trevor Mein
© Trevor Mein
Credits:
Davenport Campbell Partners

Francis- Jones Morehen Thorp (FJMT)

Woods Bagot

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.