The National Museum of Qatar Gift Shops

Designed by: Koichi Takada Architects
For client: Qatar Museums Authority Floor area: 271.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Multi-Brand Store of the Year

02 Highres Koichi Takada Architects Interiors Of National Museum Of Qatar Gift Shop Photo By Tom Ferguson
© Tom Ferguson

A total of 40,000 pieces of wood, designed using 3D modelling, were used to construct the space.

About the Project

The Dahl Al Misfir (Cave of Light), located in the heart of Qatar, is a beautiful underground sanctuary formed largely from fibrous gypsum crystals that give off a faint, moon-like, phosphorescent glow. Inspired by Dahl Al Misfir (Cave of Light), the National Museum of Qatar Gift Shops echoes Koichi Takada’s vision of bringing nature back into architecture, establishing relationships that connect people and nature through design.
Using 3D modelling software, the shops are a three-dimensional puzzle, comprising 40,000 individual wooden pieces. Each piece, CNC-cut in Italy is entirely unique, fitting only with its exact complementary piece. The site assembly was an engineering and assembly challenges that were skillfully executed on-site by Italian carpenter.
The intensity of the design and craftsmanship pays homage to Jean Nouvel's desert rose inspired architecture and celebrates the natural Qatari heritage of the desert-scape.
The National Museum of Qatar was also the first national museum in the world to receive both a LEED Gold and a 4-STAR (Global Sustainability Assessment System) sustainability rating. The shop interiors were constructed from European Oak, a conscious decision because of its renewable green credentials that aligned with the sustainable goals of the museum.

What’s unique about it

The Museum Gift Shops are an innovative, emotional and culturally rich response to the National Museum of Qatar’s curatorial mission – Heritage meets Innovation.
The design for the Gift Shops represents a visually unique example of architecture and retail design that is culturally rooted and sympathetic to the local environment, human experience and place. Designing the interior spaces was an opportunity to create a unique experience for visitors to immerse in Qatar’s cultural heritage; the traditional and historical past, and its development into a modern state as a cultural & innovation hub of the Middle East.
A highly conceptional design, modern technologies enabled the delivery of a truly unique space. Cutting-edge 3D modelling software and a dedicated team of artisans allowed for the concept to be fully realised, achieving the impossible that was at times considered ‘unbuildable’.
The artisan quality of the hand-assembled timber pieces and bespoke nature of the design and construction also celebrates a shift towards a more human-centric design approach, both in the quality of the spaces, but also how visitors engage and interact with space. This was always a strong agenda leading the design direction. As a practise, there was a great responsibility to learn and carefully reflect the local culture and traditions of Qatar within the design so that people visiting the museum could experience this first-hand.

09 Highres Koichi Takada Architects Interiors Of National Museum Of Qatar Gift Shop Photo By Tom Ferguson
© Tom Ferguson

National Museum of Qatar Gift Shop

04 Highres Koichi Takada Architects Interiors Of National Museum Of Qatar Gift Shop Photo By Tom Ferguson
© Tom Ferguson

The gift shop interiors are characterised by soaring wooden walls that create a series of cavernous enclosures from stacked wooden profiles.

05 Highres Koichi Takada Architects Interiors Of National Museum Of Qatar Gift Shop Photo By Tom Ferguson
© Tom Ferguson

The cave-like gift shop inside the National Museum of Qatar.

07 Highres Koichi Takada Architects Interiors Of National Museum Of Qatar Gift Shop Photo By Tom Ferguson
© Tom Ferguson

The lighting effect on the organic walls and ceilings was inspired by the ‘moon-light’ glow of Qatar’s Dahl Al Misfir (Cave of Light).

06 Highres Koichi Takada Architects Interiors Of National Museum Of Qatar Gift Shop Photo By Tom Ferguson
© Tom Ferguson

Each piece of timber is unique to its position in the structure, and fits flush only with its complementary segment.

08 Highres Koichi Takada Architects Interiors Of National Museum Of Qatar Gift Shop Photo By Tom Ferguson
© Tom Ferguson

Light trickles from skylights that puncture the ceilings, also giving glimpses of the wall outside.

00 Hero Koichi Takada Architects Interiors Of National Museum Of Qatar Gift Shop Photo By Tom Ferguson
© Tom Ferguson

Using 3D modelling software, the shops are a three-dimensional puzzle, comprising 40,000 individual wooden pieces, hand assembled on site.

03 Highres Koichi Takada Architects Interiors Of National Museum Of Qatar Childrens Gift Shop Photo By Tom Ferguson
© Tom Ferguson

The entrance of Children's Gift Shop, a cohesive integration between architecture and the interior spaces.

01 Highres Koichi Takada Architects Interiors Of National Museum Of Qatar Gift Shop Photo By Tom Ferguson
© Tom Ferguson

The curved walls of the museum shops are formed from CNC-cut timber.

The National Museum of Qatar Gift Shops is a Narrative of the Qatari history.

Location of project:
Credits:
Koichi Takada Architects

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.