Vallirana 47

Designed by: vora
For client: Pontejos. Conservación y Preservación Floor area: 69.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Small Apartment of the Year


Public Score
5.68
5.76 Function
5.60 Innovation
5.68 Creativity
Ag 3950
© Adrià Goula

Pavements and ceilings incorporate an order and hierarchy of the original spaces.

About the Project

Vallirana 47 is an anonymous and discreet building. Its value doesn´t lie within any singular identity, but in the sense of continuity. The work consists of the refurbishment of 5 of the 6 dwellings in the building, and the common spaces. Four apartments with a similar distribution in the first and second floors, and a different one in the ground floor, due to its height, the spaces are more vertical and mezzanines appear as a spatial extension in all of the rooms. Aroused by the intervention idea of the client “pontejos (conservation and preservation)”, we brought the project to a high level of hybridization between the new and the old. We worked with the identity of the building in a way that is both continuous and disruptive.
The new spatial arrangement is superimposed to the existing one in an expressive way, through friction and displacement. Pavements and ceilings incorporate the order and hierarchy of the original spaces, while the partitions collect, at the same time, part of this memory and its transformation.
Many materials and elements of the building were reused, which maintain its atmospheric continuity. Everything that was added, links with this continuity from the most tactile aspects to the most abstract ones.
Finally, we built a density of layers of perception and information in the interiors, which provides complexity and meaningful vibration, which at the same time generates visual comfort, deliberately away from the smooth and anonymous surfaces.

What’s unique about it

This project should be awarded for its richness (conceptual and material) in terms of dealing with the relation between pre-existing and new. We brought the project to a high level of hybridization, in a way that is both continuous and disruptive.
In the proposal, new spatial arrangement is superimposed on the existing one in the expressive way, through friction and displacement. Pavements and ceilings incorporate an order and hierarchy of the original spaces, while the partitions collect, at the same time, part of this memory and transform it.
The new material additions hybridize with the pre-existing through detail and ornament. Many materials and elements of the building were recycled, which maintains environmental continuity. Everything that was re-added, links to this continuity from the most tactile aspects to the most abstract ones: glazed tiles, application of graphic patterns extracted from the building's bars, wall papers, etc. In this sensory approach, it was also incorporated the stratification of qualities that characterized the residential buildings of that time, mostly in the detail of coatings and elements.
In brief, we built a density of layers of perception and information in the interiors, which provide complexity and vibration. Vibration with meaning for those who want to interpret it, which at the same time generates visual comfort, deliberately away from the smooth and anonymous surfaces.

Ag 3998
© Adrià Goula

The new spatial arrangement is superimposed on the existing one in the expressive way, through friction and displacement.

Ag 3984
© Adrià Goula

Detail of the friction between new and old walls. I-shaped beams collect the disalinements.

Ag 4008
© Adrià Goula

In the kitchen, bespoke glazed tiles by Cumella, with the application of a graphic pattern extracted from the building's grids.

13 Axonometria Planta Principal Pavimento

Axonometry of one of the apartments. New spatial arrangement is superimposed on the existing one in an expressive way, through friction and displacement.

Ag 4043
© Adrià Goula

In the bathroom, also bespoke glazed tiles by Cumella. This pattern is also engraved in the furniture doors. The sink is recycled from the old kitchen.

Ag 3985
© Adrià Goula

Detail of the wallpapers and the engraved patterns on wooden closet doors.

Ag 3938
© Adrià Goula

Detail of the wallpapers and the engraved patterns on wooden closet doors.

Ag 5080 2
© Adrià Goula

The entrance closet introduces graphic patterns engraved extracted from the building's wall papers.

Ag 4021
© Adrià Goula

The apartment views are open and crossed at the common areas.

Location of project:
Credits:

Eskubi-turró Arquitectes

Quadrifoli

Gerard Codina

Metric Integra

Ceràmica Cumella

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.