MUJI HOTEL BEIJING

Designed by: UDS
For client: UDS ltd. Floor area: 4083.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Hotel of the Year

If Design Award【北京】 10
© Beijing Ruijing Photo

Guest Room Corridor

About the Project

The hotel is located in Beijing-Fang, a redeveloped district in the heart of Beijing that maintained its traditional cityscape Hutong with an intricate system of back alleys. Inspired by the area, the hotel was designed to be open to the city and reflect its rich local culture.
The concept is “Anti-gorgeous, Anti-cheap”, and aims to evoke familiarity to its guests, like an extension of their home at their travel destination.

The guest rooms incorporate soft textures and utility of natural materials such as diatomite, hemp, cotton and stone, all traditionally used in Beijing. The interior feels spacious and unconstrained by minimizing partitions and a flat ceiling.

Using reclaimed bricks and timber from the area, as well as traditional Chinese bamboo materials, the vicinity of the hotel recreates the ambience of Lao-Beijing (Old Beijing), a neighboring historic district. MUJI products are displayed all around the 17m stairwell connecting the underground MUJI retail floor and the hotel. The transition from the shop to the lobby is smooth, with a hint of anticipation in every step.

With a gallery of exhibitions featuring local artists and workshops, a library filled with 8,000 books, and a restaurant on the top floor with an outdoor terrace onlooking the Tiananmen Square, the hotel attracts not only staying guests, but sightseers and residents too. Anyone can stop and enjoy Beijing-Fang’s local history and culture, and MUJI’s proposed lifestyle from every angle.

What’s unique about it

The hotel is open to the local community as well as hotel guests. This is why there is a cultural gallery where workshops can be held, and a book lounge with 8000 books covering the themes of “clothing, food, housing, travel, education, and music” at the hotel lobby.

There is a bicycle rental service so that guests can enjoy the historical streets such as the Hutong area adjacent to the hotel. In addition, bamboo and wood that have been familiar to Japan and China for a long time, and bricks and wood that were reclaimed from Hutong, were used as materials, creating a space connected to the identity of the surrounding area.

MUJI Diner has a rooftop terrace overlooking Tiananmen Square, where you can enjoy the meals taking full advantage of seasonal ingredients. The interior simply expresses the strength of the material, mainly using plaster.

The guest rooms are made of natural materials such as diatomite, hemp, cotton, stone, etc., making use of their natural functions. By minimizing the partition and creating a flat ceiling, the rooms look spacious and comfortable enough to heal the fatigue of travel.

In the atrium connecting the MUJI store on the basement to the hotel, MUJI products are displayed using the full, 17m height, making guests feel both the everyday feeling of MUJI and the excitement of the hotel at the same time. Anyone who stops by this hotel can fully enjoy the local history and culture along with the world view of MUJI.

If Design Award【北京】 09
© Beijing Ruijing Photo

The rooftop terrace offer a great view to overlook the Tiananmen Square.

If Design Award【北京】 08
© Beijing Ruijing Photo

The 4th floor restaurant (MUJI DINER) is made of natural material like sand and bamboo.

If Design Award【北京】 07

The guest room is made of natural material like algae earth, cotton, stone and linen.

If Design Award【北京】 06
© Beijing Ruijing Photo

Utility Room is located in guest room floor.

If Design Award【北京】 03
© Beijing Ruijing Photo

A 17meter void from the underground floor to third floor.

If Design Award【北京】 04
© Beijing Ruijing Photo

This big table spreads the culture and can be used as a studio and the inner part of book space themed Living and Travel.

If Design Award【北京】 01
© Beijing Ruijing Photo

MUJI HOTEL BEIJING 1F

If Design Award【北京】 02

FACADE

【提出用】 Frame Muji北京 図面 01

MUJI HOTEL BEIJING

Location of project:
Credits:
Beijing Ruijing Photo

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.