Starbucks Reserve Roastery Tokyo

Designed by: Liz Muller
For client: Starbucks Coffee Japan Floor area: 3000.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Single-Brand Store of the Year

Dsc 1736
© Matthew Glac

About the Project

The Starbucks Reserve® Roastery Tokyo merges traditional and modern design sensibilities to deliver a unique and inspired coffee experience across all four floors. It is neither café nor factory but positions itself somewhere between. As such, the line between the customers and workers has been blurred to provide an immersive yet intimate experience for our customers.

From the first step inside, visitors are surrounded by a series of experiences clearly defined by varying programs, including two roasting plants, a four-storey storage silo, coffee experience bar, retail area, fully-functioning bakery, tea bar, cocktail bar, packing plant, and community space. Each of these experiences embodies our unique story of culture, history, and craft. Integral to the experience is witnessing our master roasters artfully shape the expression of each coffee, while baristas and mixologists carefully scoop, weigh, grind, distill, and steep beverages crafted for customers’ enjoyment.

The Starbucks Reserve® Roastery Tokyo is the only Starbucks Roastery designed and built from the ground up. It was designed in collaboration with a local architect, Kengo Kuma. With him, Liz Muller, Chief Design Officer at Starbucks Coffee Company, and her team of designers and engineers worked closely together to design one of a kind coffee experience - a destination for exploration and discovery.

What’s unique about it

The Starbucks Reserve® Roastery defies design categories to bridge retailing, manufacturing, customer experience, and community connection in a singular approach while sharing the coffee journey from bean to cup.


Situated far from public transit, customers weave through our neighborhood, boosting visibility and customer potential for local businesses. The glass-walled architecture dissolves the boundary between neighborhood and café while the origami-inspired ceiling gathers and disperses noise to minimize the acoustic impact of an atrium, full-height glazing, roasting plant, and bakery. Inside, three distinct programs: retail, food/beverage, and manufacturing, stitch seamlessly to provide an immersive experience for customers and staff alike. By eliminating barriers while maintaining safety and quality standards, our customers and staff together experience all five senses in a fluid four-floor journey.

The deconstructed production cycle is wound through the coffee bar, tea bar, cold brew bar, cocktail bar, and community-connection space from the ground floor to the fourth floor. As with the beverages and the in-house bakery, these elements are comprised of hand-crafted and regionally-sourced elements, local-sourced wood, washi, hand-hammered copper, Japanese crafted furniture, and Tokyo-based artists, expressing handcraft and intimacy within an ultra-modern sensibility.

Dsc 1583
© Matthew Glac
Dsc 1923 Small
Dsc 2082 Small
Dsc 2230 Small
Dsc 2603
B0000243 Small
Dsc 1453
Diagram Section
Diagram Floorplans

Location of project:
Credits:
Kengo Kuma and Associates

Arup

Nomura

Kajima

Tendo

Faux Arts Design

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.