Microsoft Netherlands: Micro Polis

Designed by: D/DOCK
For client: Microsoft Netherlands Floor area: 8000.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Large Office of the Year


Public Score
3.33
3.22 Function
3.33 Innovation
3.44 Creativity
25  Microsoft Tessa Jol Stepping Stone 3
© Tessa Jol

Stepping Stone: This is the entrance stairs, which welcome people to come in and walk up to the public restaurant and café area.

About the Project

“Micro Polis” is the new idea of a company headquarters, beyond what we know. It is an open Hub, a public place welcoming employees, partners, public, starters, scale-ups, students and children. It is the center of a new community and the source for digital transformation. This environment is in constant change where every area has a different style and atmosphere, it is a home away from home. The cutting edge of Microsofts technology is embedded in the building, which transforms the office into an intelligent environment which supports all the needs of the users connected.
The design is not based on a workplace per person, but on hybrid usage. Another special aspect is that 80% of the existing furniture has been reused in the new design.
MOTHER BOARD
The 1st floor is open to public, super intelligent environment, totally hybrid. It is a coworking lab and a place to connect with partners, customers and visitors. The Restaurant can optimize the stock and waste based on the amount of people present. The Lab is an area for education which is available for schools and institutions for independent activities. The Stage is a big theatre which can be rented for events. The 5D HoloDeck is digital transformation itself, a unique space showcasing the most immersive technologies.
THE HOME FLOORS
These floors are designed by the level of noisyness and quietness, from a busy Meet&Greet lounge to The Silent Lounge. A unique partnership with Spaces ensures coworking and engagement.

What’s unique about it

1. This office has become a “Business Community” creating a strong interaction with the surrounding society and opening up to new business connections and opportunities; cooperation instead of competition.

2. If today we can work everywhere, why do we need an office? Because we need to feel surrounded by a community. A workspace must be a place where we WANT to go instead of a place we NEED to go. This space is very different, biophilic, warm, tactile, various in forms, colors and materials, to provide the right place for each mood, each work style and each individual.

3. The most flexible element in a space is us! This is one of the first offices which is not designed on FTEs or workplace per person, we developed a hybrid layout which combines several functions and possibilities. This gives people a feeling of freedom and ownership.

4. We reused and upcycled 80% of the existing furniture, maintaining several partitions and finishings; through the use of Smart Technology the office can control the use of energy, waste, but which also optimizes the human activities in the space.

5. The previous design of these offices was recognized as an icon of the new way of working, so within our task to renovate this, we decided to deal with our challenge with respect, trying to make an upgrade without erasing the memory and identity. We reused the yellow light rail upgrading it to fit new technologies, and bringing the “Fil Jaune” between past and future.

22  Microsoft Tessa Jol Customer Experience Centre 1
© Tessa Jol

This is the centre part of the Customer Experience, which demonstrates high tech like body and face recognition.

27  Microsoft Tessa Jol Tatami 1
© Tessa Jol

The Silent Lounge on the first and second floor. When you come to this space, you’ll first go through a silent tunnel, which ensures you really feel you enter another environment. In this Silent Lounge or Zen Area, people do not talk, no phones ring. The

18  Microsoft Michaelvan Oosten The Cafe Bar 02
© Michael van Oosten

Cafe Area, in the centre of the floor, open and accesible for everyone. It functions as a meeting place.

16  Microsoft Michaelvan Oosten Restaurant 01 Klein
© Michael van Oosten

The Restaurant is public and open all day. It has an intelligent kitchen, which means it works based on data and it optimizes its stock and waste.

5  Microsoft Michaelvan Oosten B Wing Tech Deck 15 Kopie
© Michael van Oosten

This is the Tech Deck. These Home floors each have a different style, so people can choose where they feel like working that moment.

23  Microsoft Tessa Jol Awing 1
© Tessa Jol

On the second floor we’ve created an open work space, with several booths for concentration.

Microsoft Tessa Jol Bwing The Living
© Tessa Jol

This is one of the 3 apartments-style meeting rooms. They have a hospitality-atmosphere and soft colors.

9  Microsoft Michaelvan Oosten Stepping Stone 05 Kopie
© Michael van Oosten

In the complete building, we have taken into account how to make wayfinding accessible for everyone. Here you see the Stepping Stone message in braille.

Axo Firstfloor 2

In this axonometry one can see the diversity of the environment. From the Café Bar to The Stage, closed meeting rooms and the HoloDeck in the outside patio.

With this 360tour we take you through the building and show you the complete environment.

Location of project:
Credits:

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.