Slack Tokyo, Office, Tokyo

Designed by: Suppose Design Office
For client: Slack Floor area: 1600.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Small Office of the Year


Public Score
2.17
2.25 Function
1.92 Innovation
2.33 Creativity
02 Slack Tokyo Cafe Area Engawa
© Kenta Hasegawa, OFP Co., Ltd.

Cafe area Engawa

About the Project

When Slack asked us to design their Tokyo Office, the first challenge was to translate their culture into a space that could be in dialogue with both the local and global context.
We thought that Slack space should have been a transposition of Slack digital hub into a physical space, helping people to connect with each other and with the surrounding environment, fostering communication and interactions.

We designed a space where all functions coexist in the same environment, sharing the same language, connecting the interior with the exterior, a place to enhance spontaneous communication and new ways of working. The office faces the beautiful Imperial Palace Garden so we wanted to design a place that blends into the scenery, making the lush nature of the park be part of the space. We realized this connection by using the area along the windows to create an “Engawa”, a transitional zone used in Japanese traditional architecture to connect the interior with the landscape.

It connects all the different areas, serving as the main circulation axis and lounge. The low dark ceiling makes the nature appear brighter and closer, blurring the boundaries between inside and outside and becoming a place of casual communication. The spatial concept throughout the office is a dialogue between reinterpretations of Japanese traditional elements and contemporary details, rough materials and sharp volumes, contrasts and connections with nature that define a new traditional atmosphere.

What’s unique about it

We believe the strong point of this project is the ability to combine Architecture and Nature in a dialogue made of connections and contrasts, creating a place to support people's activities and foster communication.
A place that is in dialogue with past, present and future, traditional and modern, as well as the local and global context.
The project tries to foster new ways of working by providing a varied environment that improves communication and multiplies occasions of spontaneous interactions.
The cafe area and the Engawa space are conceived as flexible spaces for people to work or relax, meet with clients or other employees, have lunch or have a chat with colleagues after work, and can be easily configured to host events, presentations or large gatherings.
The design intent was to reinterpret local traditional architecture in a contemporary way and create a strong connection with nature by including the adjacent park in the project, bringing it inside and make it part of the space. We used natural earthy materials such as sakan (Japanese traditional plaster), wood and plants throughout the office for walls, ceiling and furniture. We used sharp black volumes to create a contrast to make the natural elements stand out and appear brighter, warmer and with a richer texture and at the same time the black volumes and the functions they support would appear sharp and modern. Using these materials and textures, we tried to create a ‘‘New traditional atmosphere‘‘.

01 Main Slack Tokyo The Engawa Concept
© Kenta Hasegawa, OFP Co., Ltd.

The Engawa concept

03 The Engawa
© Kenta Hasegawa, OFP Co., Ltd.

The Engawa

09 Slack Tokyo Reception Area
© Kenta Hasegawa, OFP Co., Ltd.

Reception area

05 Slack Tokyo Collaboration Space
© Kenta Hasegawa, OFP Co., Ltd.

Collaboration space

08 Slack Tokyo Workspace
© Kenta Hasegawa, OFP Co., Ltd.

Workspace

04 Slack Tokyo Cafe Counter
© Kenta Hasegawa, OFP Co., Ltd.

Cafe counter

07 Slack Tokyo Materials Detail
© Kenta Hasegawa, OFP Co., Ltd.

Materials detail

06 Slack Tokyo Meeting Room Approach
© Kenta Hasegawa, OFP Co., Ltd.

Meeting room approach

Credits:
SUPPOSE DESIGN OFFICE Co.,Ltd.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.