Havas Village

Designed by: Hammond Studio
For client: Havas Australia Floor area: 6000.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Large Office of the Year

Hammond Studio Havasvillage6
© Terence Chin Photography

Townhall tiered seating in workshop mode.

About the Project

Havas Village Sydney represents the physical manifestation of the Havas Group Vision: Better Together. At 121 Harrington Street, eight agencies have been brought together under one roof creating a vertical village where teams can leverage knowledge and talent across disciplines to better serve their clients.

Located within the iconic heritage listed ‘Bushell’s Tea’ building the design is respectful of the heritage envelope. Spanning six levels, the floorplates are planned predominately as open plan workspace. Enclosed spaces where required are designed as freestanding timber pavilions within the existing built environment. The top floor inherits the heritage pitch roof and is a shared floor facility with client spaces and central Townhall space for the agencies below.

The design narrative conceptualised by the word ‘blend’ offers dual meanings: Culturally ‘blend’ imbues a sense of ‘what brings us together’ - bringing together teams of people under one roof to create a village. Symbolically ‘Blend’ also pays homage to the building’s history as a place of making tea and recipe creation.

What’s unique about it

The design narrative enabled the seamless delivery of the concept into built space by informing the positioning of social spaces to encourage vertical movement through the building with distinct finishes palettes for each level derived from tea blends.

The heritage nature of the building required an innovative approach to building methodologies, with built space and joinery constructed as freestanding objects with minimal connections to the heritage fabric.

A suite of components was developed for the workplace with custom furniture solutions that responded to both the design brief and heritage constraints of the building. Furniture pieces were designed to be moveable and flexible to support the varying collaboration styles of the different agencies.

The tea (finishes) palettes while unique to each floor sit complimentary as a cohesive whole enhancing the blend concept. Richly textured colours and materials used on the work floors are contrasted with a restrained palette on the top floor bringing a sense of surprise to the visitor as they transition through the levels.

The design outcome compliments the historical function of the building while delivering a contemporary workplace for Havas.

Hammond Studio Havasvillage10
© Terence Chin Photography

Typical view of a work floor. Distinct heritage elements form part of the workspace, pictured is a heritage tea silo that has been converted into a meeting room.

Hammond Studio Havasvillage9
© Terence Chin Photography

Entry and arrival to one of the typical floors. The visitor has clear sight lines through a collaborative spine of varying furniture settings through to a social space.

Hammond Studio Havasvillage8
© Terence Chin Photography

Contrasting with the restrained finishes palette on the top floor, a ‘hidden’ theatre reveals itself as a surprise space. The aesthetic is luxurious and dark with velvet curtains that can be pulled open to reveal black magnetic writeable surfaces.

Hammond Studio Havasvillage7
© Terence Chin Photography

The social space on the top floor features a full bar and kitchen with concealed scullery space.

Hammond Studio Havasvillage5
© Terence Chin Photography

The Townhall space features moveable tiered seating that can be used as café seating for day to day use or removed and faced back towards a whiteboard for workshops / presentations.

Hammond Studio Havasvillage4
© Terence Chin Photography

Informal loose furniture settings compliment more formal meeting room settings.

Hammond Studio Havasvillage3
© Terence Chin Photography

The boardroom retains a heritage aesthetic with a dramatic s-fold curtain that can be pulled closed across the glazed meeting room front for privacy or stacked behind the AV screen.

Hammond Studio Havasvillage2
© Terence Chin Photography

The client lounge is a unique space with booth settings and lounge furniture that provide both informal meeting settings and a place for clients to work in-between meetings onsite.

Hammond Studio Havasvillage1
© Terence Chin Photography

Arriving on the top floor the visitor is welcomed by a concierge who is seated at a shimmering metal reception pod. The visitor is afforded a full vista into the townhall space and glimpses of the client function areas beyond.

Location of project:
Credits:
Generate Property Group

Evolved Engineering

Light Practice


Design Nation


Kvadrat Maharam


Interface

Signature Floors


Elton Group


Abet Laminati

Savage Design

Gebruder Thonet

SP01 Design

Herman Miller


Stella Works






Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.