HAY TOKYO

Designed by: Jo Nagasaka/Schemata Architects
For client: WELCOME Co., Ltd. Floor area: 1110.90 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Pop-Up Store of the Year


Public Score
7.44
7.17 Function
7.67 Innovation
7.50 Creativity
P1 Hay Tokyo

About the Project

At HAY TOKYO, we developed movable display furniture systems named "interfaces" that instigate people's activities and create an ever-evolving store space. These "interfaces" are something between architecture and furniture: they are furniture systems which can be moved only by store administrators who know the mechanism of each system. One of the "interfaces" is a wall system composed of raceways perforated at every 1200mm along the entire length, where wall panels can be placed anywhere using freestanding free-standing steel pipes fixed in place using the holes in the raceways.

The raceways carry not only wiring ducts containing lighting wiring but also power supply wiring connected to the floor using drum-type extension cords. The other "interface" is a series of furniture pieces that are too heavy to lift manually but can be moved by one person using a hand lift including cash register counters, chair display shelves, and plant boxes. This space consisting of the two kinds of interfaces can be completely cleared out overnight except for the cafe area, which means that it is capable of responding to specific requests such as "a half of the space needs to be cleared to hold a live performance".

What’s unique about it

Generally, a store is completed when the interior construction is completed, but the notion of "completion" does not apply in the case of HAY TOKYO. In this store, the architect sets up a display furniture system and the user makes full use of the system in order to create a unique store that keeps growing and evolving. This concept of the "interface" display system we proposed at HAY TOKYO can flexibly respond to ever-changing market demands and contribute to expanding the possibilities of diverse activities in the retail environment. It is an open design method in which the user can take the initiative.

P17
© Masataka Nishi

Our design made it possible to move with a hand lifter cash register counters, chair display shelves, and plant boxes, which cannot be single-handedly moved by a store administrator. With our design, the furniture store layouts can be easily modified in the active, cool way according to market trends on a daily basis.

Hay1
© Masataka Nishi
P19
© Masataka Nishi

With an eye on actively inviting people to go down to the basement, we tried to make the basement stairway high-profile by having it spray-painted in shocking pink. By so designing, the store can increasingly draw people’s attention in the area full of stores with grand brands, while overcoming its disadvantageous feature as the basement store.

P2 Hay Tokyo
P5 Hay Tokyo
P7 Hay Tokyo
P12 Hay Tokyo
P14 Hay Tokyo
P18 Hay Tokyo
Location of project:
Credits:
Schemata Architects

D.BRAIN CO.,LTD.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.