Bondi Residence, Bondi

Designed by: Tom Mark Henry
For client: Private client Floor area: 90.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Small Apartment of the Year

Bondi Residence 1
© Damian Bennett

Customised dining chairs and large oak table sit in front of bespoke of kitchen with rough edge marble splash back.

About the Project

The client resides overseas, so his brief was to create a space that reflected the costal location and relaxed lifestyle of Bondi for when he returned home, whilst still feeling luxurious. The view onto the waves of Bondi Beach were a source of inspiration for the material palette, taking cues from nature’s form, texture and colour. The site is quite small so we redesigned the floor plan to ensure it was maximised whilst capturing the postcard view. We designed with materials that would endure the coastal location, including aged bronze tapware designed not to rust paired alongside handmade glazed tiles and marble. The timber veneer used on the joinery was custom finished, showcased in the kitchen alongside a marble sink and rough edge splash back, inspired by the crashing waves. The range hood shroud was custom fabricated stainless steel in a specialty finish, to ensure aesthetics of the “functional” were also beautiful. Tumbled stone flooring in the kitchen transitioned seamlessly into timber flooring in the bedrooms, softened by rugs, natural woven wallpaper and custom bead heads. The walls were white set to ensure a precise, perfectly flat finish, a lovely complement to the timber panelled ceiling which adds visual depth.

What’s unique about it

This is a project where every detail was considered; each decision was attentively resolved in collaboration with client and builder. The materials are of the highest quality, chosen not just for their timeless beauty but also for their durability, avoiding the need for replacement. Likewise, the furniture and lighting was selected to stand the test of time. The client had high expectations of the level of finish and we strived to surpass these expectations in both form and function. The client was thrilled with the result and it is a space he is proud to call his own, the measure of a successful project. The rough edge marble splash back in the kitchen is an innovative and striking design detail. Taking its cues from the crashing waves seen clearly from the windows, we handed over control to the stonemasons to realise our design vision. The raw edges juxtapose against the clean and controlled lines of the surrounding joinery, reflecting our overall design concept perfectly. The kitchen was designed to be a sculptural piece within this open plan apartment. Custom made handles, custom marble sink and specialty finish range hood shroud were critical design elements in ensuring this was successfully executed.

Bondi Residence 2
© Damian Bennett

Custom timber veneer and integrated joinery handle, with black shadow line and rough edged marble splash back.

Bondi Residence 3
© Damian Bennett

Rough edge marble splash back and custom marble kitchen sink.

Bondi Residence 4
© Damian Bennett

Hues of blue were explored in the living room, through the silk/wool rug, striped curtains and Indigenous Australian Art.

Bondi Residence 9
© Damian Bennett

Integrated curtain track detail.

Bondi Residence 5
© Damian Bennett

Master bedroom with timber storage niche, surrounded by textured woven wallpaper and hand blown glass wall lights.

Bondi Residence 10
© Damian Bennett

Custom timber veneer used throughout master bedroom walk in robe joinery.

Bondi Residence 7
© Damian Bennett

Guest bedroom explored hues of green through textured wallpaper, custom linen bedhead and hand blown glass wall lights.

Bondi Residence 8
© Damian Bennett

Guest bathroom with handmade white tiles accented with aged bronze hardware.

Bondi Residence 6
© Damian Bennett

Master bathroom marble storage shower niche.

Location of project:
Credits:
Tom Mark Henry

Brother Nature Constructions


Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.