The Pulse of Water

Designed by: Oft Interiors Ltd.
For client: Palace Cinemas Floor area: 6000.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Entertainment Venue of the Year

Pi T Shanghai Lcm 035 Ver1 Hr
© Kawano Masato

Nature is the same message Standard Houses are trying to convey. With a twist of colour, one into blue and another into orange, joined in with soft edged triangular decoration on the walls to mimic fishes in the water. The blue is as silent as deep ocean

About the Project

Are films like mirrors reflecting what is true, or are they merely illusions?

But the real question should not be diluted: perhaps it is more important to think about what films do rather than what films are. A film with good intention can create ripples, as if waters have a pulse, linking and providing for its audience. When the audience and the film are in sync, it is like hearts beating at the same rhythm, pounded by a drum without edges. The rhythm should be astounding and natural. When put into this design, materials were carefully selected so that the beautiful and soothing rhythm will not be over-ridded; that audience who come into this space will ‘go with the flow’.

If we are to present the pulse of water, what colour should it be? As the aesthetic shapes, lines and edges are the key things to convey, we decided to keep the colours subtle. White is used to represent water, while bronze is used to represent pulses. Starting from the entrance, the white colour gives a bright view in general.

Films are the pulse of water: it can be fierce and it can be mild; water reflects and water rejects. Whether one will end up float on it or get drowned by it, is not a choice but a chance. If you cannot row, maybe you should go with the flow.

What’s unique about it

Combining with a movie-related-retail and a cinema, the design is well established for two different types of business, in one space.

The two-stories cinema aims to provide a holistic experience for its audience. The fourth floor is the entrance and lobby, next to the counters are the escalators that descend to and from the third floor, where all the screening houses locate. The ceiling with concealed lighting looks as if the white is being crystallised; creating ripples from this point, the bronze ripple patterns spread across the walls, the columns, and to the floor.

Ticket counters and cupboard also formed a part of the ripples, which expands to the terrazzo floor, made up by white and different shades of grey. The ripples stop and end when they reach a pile of stones – in this case, it is the grey resting area named ‘House by Kubrick’. Surrounded by shelves filled up with film posters and DVDs, there are cozy sofas and chairs that offer a seat for film enthusiasts and a pause to the ripple.

Nature is the same message Standard Houses are trying to convey. With a twist of colour, one into blue and another into orange, joined in with soft edged triangular decoration on the walls to mimic fishes in the water. The blue is as silent as deep ocean and the orange is as fresh as sandy beach: perhaps it is time to hold your breath and dive into silence, let the film lead you to a whole new world.

Pi T Shanghai Lcm 033 Ver1 Hr
© Kawano Masato

IMAX House uses stone grey as the main colour, with mixture of different shades of grey faux leather seats that echo the uniqueness of stones. But not just the seating, even the walls and the floor also joined in to provide a space so comfortable like nat

Pi T Shanghai Lcm 028 Ver1 Hr
© Kawano Masato

The ripples seemed to become more intense, leading us to the center of the ripples. Ceilings of the third floor are of the reversed colours, using bronze as background colour and white half-circle protruded layer decoration. The side of the layer is made

Pi T Shanghai Lcm 023 Ver1 Hr
© Kawano Masato

On the way descending to the hallway of the third floor, ripple effects seem to have increased. Lines gradually formed shapes that almost resemble a full circle, arcs ended up overlapping with each other.

Pi T Shanghai Lcm 040 Ver2 Hr
© Kawano Masato

Whenever one needs a break, a shelter is open. The lavatory stands like a sea cave, created by waves and time. A bright white colour and some wooden pattern highlights are presented, stressing on the smooth lines and edges. Cubicles, mirrors, sinks, are a

Pi T Shanghai Lcm 014 Ver2 Hr
© Kawano Masato

Ticket counters and cupboard also formed a part of the ripples, which expands to the terrazzo floor, made up by white and different shades of grey.

Pi T Shanghai Lcm 007 Ver2 Hr
© Kawano Masato
Pi T Shanghai Lcm 004 Ver2 Hr
© Kawano Masato

The ripples stop and end when they reach a pile of stones – in this case, it is the grey resting area named ‘House by Kubrick’. Surrounded by shelves filled up with film posters and DVDs, there are cozy sofas and chairs that offer a seat for film enthusia

Oft Proj 3
© Kawano Masato

Starting from the entrance, the white colour gives a bright view in general. The ceiling with concealed lighting looks as if the white is being crystallised; creating ripples from this point, the bronze ripple patterns spread across the walls, the columns

Pi T Shanghai Lcm 020 Ver2 Hr
© Kawano Masato

The half-moon shaped ceiling outlets continue to shine near the escalators down to the third floor, hiding in between ripples. Here, extra clear long and thin glasses are patched up on the sides of the wall, acting as reflection bouncing off from the wate

Location of project:
Credits:
jiaye deco

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.