BIT Sports Center

Designed by: Atelier Alter Architects
For client: Beijing Institute of Technology Floor area: 15692.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Health Club of the Year

B1 Lobby 1

Lobby

About the Project

Located in Liangxiang, the fringe of Beijing, the sports center adds about 15,692 square meters athletic space to the school, includes a 3000 seats basketball stadium, a 10 lanes swimming pool, a gymnasium, a martial art space, and rooms for boxing, taekwondo, table tennis, etc. The project draws inspiration from Da Vinci’s flying machine, as well as the geometry of trajectory parabola widely used in military science. Accordingly, two sets of parametric surfaces are created to suspend in the air as the roof for the building. The topological volume framed by the two curve layers are constructed through space frame structurally and covered by standing seam roofing from above and aluminum curtain wall system from below.

What’s unique about it

The architecture creates spatial permeability in both urban and architecture scales, through plan and section. The basketball hall, located at the south east corner of the building, merges the play field with major artery and street life, while the swimming pool at the west is linked to campus central square. Besides urban scale connections, as the seating for basketball hall is elevated for one floor, the programs beneath it are all interconnected and also well connected to the exterior.

A horizontal physical and visual permeability, from street to campus, is established at the ground floor. An enclosed entrance promenade, cut between swimming pool and basketball hall, connected north and south campuses together. In the section, the top of basketball seating at the third floor has a large window overlooking the entrance hall and the swimming pool across the hall, as well as the campus beyond the swimming pool. At second, third and fourth floors, the programs behind the swimming pool—taekwondo, table tennis and testing center—all have different apertures into the swimming pool and also share the skylight from the swimming.

0 Cover 2

Lobby

B4 Other Room 9445

Taekwondo Room

B3 Swimming Pool

Swimming Pool

B3 Swimming Pool 5920

Swimming Pool Reception

B2 Main Court 8996

Basketball Court

B2 Main Court 8892

Basketball Court

B1 Lobby 5992

Gymnasium

0 Cover 1

Cover_Exterior

Diagramdrawing Frame

Diagrams

Credits:
Atelier Alter Architects

China IPPR International Engineering Co., Ltd.

Beijing Hanhua Architectural Design Co.Ltd

China IPPR International Engineering Co., Ltd.

China IPPR International Engineering Co., Ltd.

China IPPR International Engineering Co., Ltd.

PAG Façade Systems Co., Limited

Jingyunyoujin Lighting Technology (Beijing) Co., Ltd

Zhongchen Yuanyuan (Beijing) Lighting Design Co., Ltd

China IPPR International Engineering Co., Ltd.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.