The Kitchen, Utrecht

Designed by: i29 interior architects
For client: De Bijenkorf (Selfridges) Floor area: 850.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: Restaurant of the Year

Bijenkorf Utrecht Lr 15
© ewout huibers

private booths

About the Project

The brief was to create a unique dining experience which seduces and inspires. i29 developed a concept for the interior design expressing freshness and variety; a subtle reference to food in general, and the diversity of flavors presented in the open kitchen area. The layout reveals several spatial experiences throughout the 850 m2 open area, with a variety of seating. From private and cosy, towards more open and bright dining areas. This offers customers a choice in the way they would like to sit, eat, drink or work. Different seating areas and atmospheres are created in contrasting materials and colors with a mix from rough to luxe. Fresh food from the kitchen is visible throughout the restaurant, as all partitions are made from transparent colored glass cabinets. The open kitchen area in the center of the restaurant is a self service system, where customers can order at one of the food counters. Looking from the department store, live cooking and fresh ingredients seduces customers to wander inwards the restaurant.

What’s unique about it

The challenge was to create an environment that was made for heavy use, whilst still keeping quality in sharp details and natural materials. This resulted into an interior that mirrors the brand identity of the store itself, aiming for quality, luxury, creativity and youth. Inspired by the company name De Bijenkorf (beehive) and it’s hexagon shaped logo referring to a honeycomb, i29 designed a lively pattern of black hexagon tiles which seams to ‘swarm’ over the light flooring, bar and counter fronts. A triangular shaped open seating area next to the glass facade offers a diversity of furniture in black and natural wood in combination with a large lively green wall. The rough wood and plants are in contrast with the sharp glass partitions and all white ceilings. Brass details in lighting fixtures and flooring are matching to the yellow glass partitions. Fabrics are developed in custom colors to match within the overall material palette.

Bijenkorf Utrecht Lr 14
© ewout huibers

private booths

Bijenkorf Utrecht Lr 12
© ewout huibers

detail kitchen

Bijenkorf Utrecht Lr 10
© ewout huibers

coffee bar

Bijenkorf Utrecht Lr 08
© ewout huibers

open seating area

Bijenkorf Utrecht Lr 07
© ewout huibers

high seating in a green wall

Bijenkorf Utrecht Lr 05
© ewout huibers

overview

Bijenkorf Utrecht Lr 02
© ewout huibers

different seating area

Bijenkorf Utrecht Lr 03
© ewout huibers

bar area

Bijenkorf Utrecht Lr 01
© ewout huibers

kitchen area

Location of project:
Credits:
i29 interior architects

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.