Yan, Shenzhen / 前檐

Designed by: Tomoko Ikegai / ikg inc.
For client: China Resources Land Limited Floor area: 2475.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Multi-Brand Store of the Year

Yan1 Facade Rammed Earth Wall
© Nacasa & Partners Inc

Façade Rammed Earth Wall Closing off the bookstore with a long facade of rammed-earth wall, reminiscent of layers of deep strata. The rammed-earth wall incorporates soils that vary in color from amber to milky white. These shades form the base for the color scheme inside the store, which was selected entirely from natural earth tones.

About the Project

Over the past thirty years, the population of Shenzhen has grown tremendously from 300,000 to 1,400,000 people. It is unique among Chinese cities that sixty-five percent of these residents are in their twenties and thirties, giving it a powerful new energy. The MIXC(Shenzhen Bay) commercial complex is located in a development area facing Shenzhen Bay where hotels, residences, sports facilities, and office buildings are clustered. We designed the 2,475 m2 bookstore on the third floor of this complex, called Yan. For many thousands of years, China has been making outstanding cultural contributions to Japan and the rest of the world. Recently, bookstores have been opening all over China which on a surface level are beautifully and strikingly designed. However, we felt that especially in this proactive city, it was important to value China’s originality and individuality, exploring mystical images of the East in the context of globalization. Taking as our theme the concept of “Life in the East”, which lies at the base of Chinese culture, we aimed to design a space in which visitors could engage in deep self-reflection and create their own unique stories. “Think Borderless, Discover Yourself” is the sub-concept and it expresses the shop’s identity as a place for endless self-discovery. To achieve this, we designed the bookstore to be a place where you can feel the calm and dignified spirit of Zen Buddhism.

What’s unique about it

The interior, with "Zen" as its concept, is devised to make the inner space a very different world from the lavish outer space by closing off the bookstore with a long facade of rammed-earth wall, reminiscent of layers of deep strata. The rammed-earth wall incorporates soils that vary in color from amber to milky white. These shades form the base for the color scheme inside the store, which was selected entirely from natural earth tones. The bookstore is the focal point, and the tenant stores have been tied in by using the same color tones. Tile in a mock Italian travertine pattern covers the floor, expressing of earth hardening over many long years. The gold color of the bookshelves derives from the image of minerals within the earth, while the slender, delicate metal shelves express spirituality. By nearly eliminating the presence of these exceedingly thin shelves, the design conveys the concept of immersing oneself in a sea of books. We installed five custom-made original artworks matching the concept, and they're important elements to help to express a comprehensive world view. The event area and small gathering space are for a variety of events to interact and exchange information so that customers would always have new encounters and experiences. "Yan" is a space to encounter the fountain of wisdom and search for oneself and feel a part of the warm earth itself. We hope that visitors will have a quiet, contemplative experience and discover a new world within.

Yan2 Facade2 Rammed Earth Walljpg
© Nacasa & Partners Inc

Façade Rammed Earth Wall Another entrance thorough the rammed-earth wall. Because of this long façade devised to make the inner space a very different world from the lavish outer space, there are several entrances in this store.

Yan3 Zen Garden Cafe
© Nacasa & Partners Inc

Zen Garden Café Designed the bookstore to be a place where you can feel the calm and dignified spirit of Zen Buddhism. At the basis of a calm and tranquil space is an authentic color scheme, to add accent, used brilliant colors for a lighting shade. On the counter of the cafe table, there is a stone art inspired by the garden of the dry mountain water.

Yan4 Entrance
© Nacasa & Partners Inc

Entrance Art by STEPHEN ORMANDY As an art that symbolizes the entrance, an elegant and sophisticated work that attracts visitors from every single angle. The concept consists of three keywords: zen-natural, smooth shape, strong material combinations that brings joy to the viewer.

Yan5 Bookshelves
© Nacasa & Partners Inc

Small room for books Small space surrounded by books, to face a book or to face oneself. Once you step into the room, there is continuous space from room to room.

Yan6 Bamboo Art
© Nacasa & Partners Inc

Bamboo Art by BELINDA SMITH Hanging art that expresses a poetic atmosphere with natural materials related to language and literature. Springing from traditional techniques and craftsmanship, these works are delicate, precise and driven by the pursuit of perfection. An unexpected level of fine and intricate detail entices visitors to discover and revel in the sage patience of the artist.

Yan7 Record Relax Area
© Nacasa & Partners Inc

Record & Relax Area Across the passage, there are record area and chinese medicine (Kampo) area and both area are with lounges surrounded by purple sofas. The view over the book-gate is a unique sight of the complex bookstore.

Yan8 Bookstore Lounge
© Nacasa & Partners Inc

Bookstore Lounge The record area from the Chinese medicine (Kampo) area Books on the bronze metal bookshelf look like gems buried in the formation. The Kampo area is softly partitioned by a delicate kumiko face grid in front of the photo.

Yan´╝Ö Event Hall
© Nacasa & Partners Inc

Event Hall The hall has a social purpose for an interact and exchange information, and also this area and small gathering space are for a variety of events to interact and exchange information.

Yan10 Elevator Hall
© Nacasa & Partners Inc

Elevator Hall A space like under the ground, formed by soft and gentle curve of the raised ceiling and strong straight line of the rammed earth wall. After getting off the elevator, once you step into the bookstore, quiet time start.

Location of project:
Credits:

Tomoko Ikegai

Saeko Kato

Kazuki Kobayashi

Miyako Yabe

Nacasa & Partners Inc.

Takeshi Nakasa

ARTERIOR Co., Ltd

Ryo Ogasawara

Ruqiang Wang

Sola Associates

Kazuhiro Kawamura

ujidesign

Yutaka Maeda

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.