Aesop Gough St

Designed by: March Studio
For client: Aesop Floor area: 44.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Single-Brand Store of the Year

190603 Aesop Gough St 1682
© Peter Bennetts

About the Project

Aesop Gough Street sits on a bustling corner in central Hong Kong. Amongst the fast paced, continually changing nature of the city, Gough Street, our 17th signature store for Aesop, is more about preservation than innovation.

Rather than working against it, the first challenge to overcome was to embrace the shape of the site. Being present and visible from two thirds of its sides, and being a wedge shape cut on the angle by Aberdeen Street, a central square counter with free standing, oscillating testing sinks was the solution.

The rear wall lends itself to the product, an existing spiral stair is retained. The layout however, relies on the floor being levelled across a 700 mm differential, from front, to back. In this case, a glass brick floor is allowed to flourish.

As one labours through the stepping streets of Hong Kong, bent over, gasping for oxygen, one finds themselves staring almost exclusively at the ground. The posture of the body acknowledges the gradient of streets in this area, constantly looking at the ground and deciding on which step to take next. It was fitting therefore, that the gesture at Gough Street became a ground-scape.

What’s unique about it

March Studios’ 17th store for Aēsop embodies the same principles or their very first store, twelve years earlier. At the core of this thinking is the display of restraint in the use of only one material, and to contextualise the environment by borrowing form and referencing materials the neighbouring context.

Gough Street displays a formula which is able to be replicated across the world from store to store, yielding entirely new and unique results from city to city, via architect to architect. In many ways it is not the Gough Street project itself that should be judged, but rather the thinking and approach to designing in a space, which, 12 years ago did not exist.

190603 Aesop Gough St 0169172
© Peter Bennetts
190603 Aesop Gough St 1818
© Peter Bennetts
190603 Aesop Gough St 0833
© Peter Bennetts
190603 Aesop Gough St 0179
© Peter Bennetts
190603 Aesop Gough St 0808
© Peter Bennetts
190603 Aesop Gough St 0973
© Peter Bennetts
190603 Aesop Gough St 1716
© Peter Bennetts
190603 Aesop Gough St 1296
© Peter Bennetts
190603 Aesop Gough St 0378
© Peter Bennetts
Location of project:
Credits:
Brickworks

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.