AOK Projekthaus

Designed by: blocher partners
For client: AOK Baden-Württemberg Floor area: 1473.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Small Office of the Year

1980  Aok Lb Jg Hr 25
© blocher partners/Joachim Grothus

In a zone for health and exercise employees can recharge their batteries through sports.

About the Project

For AOK, Baden-Württemberg’s largest health insurance provider, and committed to maintaining a future-oriented and employee-friendly working environment, new office spaces were planned.

The interior design concept foresees an interplay of communication, exchange and privacy; in other words, an interaction between work, conversation and networking, movement, open and private space, with the human being always at the centre of focus. This mix enables the free design of the environment and allows employees to structure their working environment anew each day, according to their needs.

Throughout the light-flooded AOK floor, with its generous glass façade, one finds objects, materials, colours and shapes that reflect the natural world – be they green carpets, hanging plants or wall coverings of wood and cardboard tubing – that promote both well-being and productivity.

The concept is based on the division into project groups. In addition to permanent workplaces, there are open, creative zones and relaxation spaces. Various meeting rooms with flexible wall elements can be used for private discussions or open workshops. So-called Moving Spaces with large, adjustable whiteboards create environments for brainstorming. In the open dining area between workstations, colleagues can meet to exchange ideas; and in a zone for health and exercise, they can recharge their batteries through sports. The designers also created a forest of discovery: a retreat surrounded by dense greenery.

What’s unique about it

What’s an innovative workspace? What’s the impact of room size and climate, of lighting, acoustics, or ergonomic furnishings? These are key questions whose answers can influence a company’s performance and productivity, for the simple reason that many people spend a large part of their day at work. It is in the office space that creativity, concentration and dialog come together.

The goal to create an office that that avoids one-sided stress at the workplace and promotes balance was fully achieved. By integrating natural elements in individual work environments, closeness to nature is emphasized, contributing to staff well-being. The concept for the AOK project house also offers flexible spaces that the employees can adjust constantly to their individual needs. Foreseen as a test space for trying out new working environments, the project house is a work in progress. The goal is to develop the optimal working environment of tomorrow, for adaptation to other project houses. All these points make the project truly stand out and award-worthy.

1980  Aok Lb Jg Hr 24 R
© blocher partners/Joachim Grothus

Green carpets, hanging plants or wall coverings of wood and cardboard tubing promote both well-being and productivity.

1980  Aok Lb Jg Hr 13
© blocher partners/Joachim Grothus

Various meeting rooms with flexible wall elements can be used for private discussions or open workshops.

1980  Aok Lb Jg Hr 08
© blocher partners/Joachim Grothus

The interior concept forsees an interplay of communication, exchange and privacy. This mix enables the free design of the environment and allows employees to structure their working environment anew each day, according to their needs.

1980  Aok Lb Jg Hr 03
© blocher partners/Joachim Grothus

An orientation system enables employees to experience their workspace on a higher, intuitive level. It was developed in cooperation with the communication agency typenraum, a sister company of blocher partners.

1980  Aok Lb Jg Hr 19
© blocher partners/Joachim Grothus

An impression of the light-flooded AOK floor, with its generous glass façade.

1980  Aok Lb Jg Hr 18
© blocher partners/Joachim Grothus

Foreseen as a test space for trying out new working environments, the project house is a work in progress.

1980  Aok Lb Jg Hr 16
© blocher partners/Joachim Grothus

In addition to permanent workplaces, there are open, creative zones and relaxation spaces.

1980  Aok Detail Jg Hr 10
© blocher partners/Joachim Grothus

The interior concept is based on materials, colours and shapes that reflect the natural world.

1980  Aok Lb Jg Hr 02 R
© blocher partners/Joachim Grothus

In the open dining area between workstations, colleagues can meet to exchange ideas.

Location of project:
Credits:
blocher partners

typenraum

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.